За пети пореден път в Добрич ще бъде организиран Фестивал на хляба. Поводът е официалният празник на града - 25 септември. На тази дата преди 82 години Южна Добруджа е била върната към пределите на България по силата на Крайовската спогодба, която ги отнема от Кралство Румъния. Така добруджанските плодородни ниви отново стават български и то без да се пролее капка кръв. 

Производители и технолози канят на Празник на сирената

Този исторически акт ще бъде отпразнуван в Добрич, като се отдаде почит на най-святото – хляба. Различни институции ще се включат в празника и ще покажат през вековете как е присъствала пшеницата в бита на добруджанеца, как се е отглеждала и обработвала, как се приготвят различни видове тестени изделия. Празничният фестивал ще започне още на 24 септември.

За първи път тази година чрез 3D компютърни визуализации ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане и Съвремие. 

Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от „жива картина“.

Те ще имат възможност да смелят пшеница с хромел и да претеглят крините на стар кантар от края на 19 век. Посетителите на фестивала ще могат да опитат и от ръчно изработените хлебни изделия, измайсторени от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „П. К Яворов“ в Добрич и от по-опитните членове на пенсионерските клубове в града.

„Златото на Добруджа“ – така се нарича експозицията в Художествената галерия, в която са показани творби от края на 19. век до 90-те години на 20. век, разкриващи някогашния бит на добруджанското село. Изложбата показва различни мотиви от народни предания, приказки, легенди, обреди – всички, свързани с прибиране на житото, жътвата и вършитбата. Основната тема на цялата експозиция е пшеницата, плодородието, природата на Добруджа и красотата на българката.