Лозари и винопроизводители от Карнобат се обединиха в кооператив. Те вече вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан „Винпром Карнобат" подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив „Карнобат", съобщи Дарик.
 
Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на „Братя Минкови", земеделците от Лозенец и Деветак, изба „Грозден", лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ „Агрокомерс" както и ЕТ „Златен грозд" Карнобат.
 
Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци, като гарантира достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на производство от засаждането и отглеждането на лозята, през преработката на гроздето във винарските изби, до съвместни продажби на карнобатските вина и ракии на много подобри цени както у нас, така и на международните пазари. Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.