Засега Бог е милостив, времето е благоприятно, но какви политически решения ще се вземат за опазването на бранша от фалит и ще има ли пазар през 2021 г., не знаем. Посрещаме годината с реализъм, свити сърца и очакване за по-добро. Това каза пред Агри.БГ в празничния ден на виното и лозата Десислав Костов – лозар от Каварна.

Приемът за инвестиции във винарни отваря на 1 февруари

„От 1 декември до 31 януари паднаха близо 250 литра на квадратен метър дъжд, който възстанови до голяма степен липсващата почвена влага. Това ни дава добри надежди за спокойна година в това отношение“, сподели гроздопроизводителят. Костов стопанисва около 300 дка лозя, затова резитбата при него е започнала още през ноември. Около 200 дка вече са обработени и засега няма констатирани щети по лозовите му насаждения.

"Трудно е обаче намирането на работници специалисти при нас. Ние ги обучаваме предварително. Петима души работят в момента в лозята. Очакваме до края на февруари да приключим с резитбата. Извършихме и запасяващото торене. По-късно през месеца ще приложим и азотното", обясни земеделецът и подчерта:

Лозата е студоустойчива. Температурите трябва да са поне минус 15 градуса и то в продължение на седмица, за да измръзне. 

По думите на Костов прогнозираното през следващите дни затопляне също няма да засегне неблагоприятно лозовите масиви. Сокодвижението започва обикновено в края на март - началото на април и лозарите не очакват чак такива високи температури, които да събудят лозята по-рано.

2021 - година на изненадите! Такава я очаква каварненският винопроизводител, който намира винарския сектор за значително засегнат от ограничения пазар през изминалата година. Големите изби пострадаха сериозно и вероятно занапред ще бъде така, прогнозира той. 

Костов произвежда лимитирано вино – около 8000 бутилки. Определя себе си като дребен производител и споделя, че не е чак така засегнат, както големите. Успява да намери пазар за продукцията си, но се надява, че в предстоящото лято няма да има ограничения, защото това вече би затруднило бизнеса му.

„По информацията, която имам, големите производители още държат реколтата си от 2018 г. и 2019 г. Продукцията от миналата година също тепърва ще се пласира. Отпуснатите средства няма как да покрият загубите. Ресторантьорският сектор е основен пазар за виното и ние сме силно зависими от него“, коментира Десислав Костов и пита:

Как ще оцелее земеделският сектор? За ресторантите има редица спасителни мерки, но какво правят онези, които произвеждат стоки за тях?

Той обясни, че бутилираното вино е много по-висок клас от това в картонени кутии, което се пласира в магазинната мрежа. Съответно производителите не биха получили добра цена, ако не бутилират продукцията си. За финал Костов пожела на себе си и колегите си късмет и здраве през настоящата година на много неизвестни.