Десет години след засаждането на първите храсти арония в опитната му станция в Елена докторът на биологичните науки Милко Моллов може да се похвали вече и с вино от това екзотично растение.Докторът на биологичните науки откри преди два месеца в родния си град първата ин витро лаборатория за производство на растения.

Първите му опити в производството на вино от арония, не толкова сполучливи, са при домашни условия. Не успял да улучи пропорциите, изсипал повечко захар, но пък се получил чудесен ликьор. После направил около 100 л вино, което раздавал на клиенти по чашка-две, на приятели по каничка. Всички го харесвали и това го окуражило да пробва с по-големи количества. Тъй като за подобно производство нямал условия вкъщи, решил да закара миналогодишната реколта във винарната в Лясковец. Първите бутилки са с етикет „Мечо вино”. По същото време в Лясковец пълнели и вино от боровинки, а мецаните имали предпочитания към плодовете и на двете растения. Занапред обаче Милко Моллов е решил виното да бъде запазена марка на фирмата му „Сортоизпитване” ООД гр. Елена.

Нискоалкохолната напитка запазва всички качества на аронията, най-вече високата антиоксидантна активност. Съхранени са ароматът и лечебните свойства на плода. За разлика от другите червени вина арониевото не вдига кръвното налягане, може да се пие и от диабетици. Неповторимият нежен танинов вкус изглежда допада на дамите. Сред първите му дегустатори се оказала столичната кметица Йорданка Фандъкова, която пожелала да закупи по-голямо количество от ограничената партида. В търговската мрежа виното се предлага в магазина на Пъргавелови в Елена, иначе доставката му става по заявка.

Милко Моллов е агроном по образование с дисертация от Тимирязевската селскостопанска академия. Работил е в Института по физиология на растенията и е специалист по минерално хранене и воден режим на растенията. Той е лицензиран производител на арония и благодарение на разсада, който отглежда, тя пуска все повече корени по българските земи.

Като специалист с необходимото образование и дългогодишен опит д-р Моллов набра кураж и преди два месеца откри първата в страната ин витро лаборатория за производство на растения. Това му позволява да работи при изключително стерилни условия, в противен случай дори и една спора може да унищожи дълги години труд, опит, изследвания.В момента по лабораторен начин ученият отглежда посадъчен материал за тайбери – шотландски хибрид между къпина и малина и стевия.

-

в-к Борба