15 чуждестранни сомелиери, еножурналисти и търговци са поканени в журито на Международния конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложението „Винария 2015“.  Той ще определи новите носители на приза „Златен ритон“ -  най-престижното българско отличие за вино. Международната изложба за лозарство и винарство ще се проведе от 4  до 8 март в Международен панаир Пловдив. 
 
Чуждестранните експерти са от държави, които представляват целеви пазари за българските производители, поясняват от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира конкурса. По време на неговото миналогодишно издание в 20-членното жури бяха включени  12 оценители от чужбина и те за първи път бяха повече от българските си колеги. 
 
Дегустациите, които ще класират най-добрите вина и спиртни напитки,  ще се състоят от 28 февруари до 2 март.  Претендентите се състезават  в шест категории за вино. Ракии и винено бренди се борят за приза „Златна фиала“, който е равностоен на винения Оскар. Освен големите награди, се присъждат  златни, сребърни и бронзови медали. Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 4 март.
 
Енолозите от чужбина ще посетят български изби и „Винария“, добавят от НЛВК, която е и съорганизатор на изложбата. Така нашите продукти ще бъдат по-добре презентирани пред ключови експерти.
 
Камарата има намерение да се възобнови традицията Фестивалът на виното да започва пред сградата на община Пловдив с художествена програма, а след това тържествено шествие да измине пътя до панаирния комплекс и да се включи в официалната церемония за старта на „Винария 2015“.
 
Новост в тазгодишното издание на изложбата е Градът на виното. Той ще представи колекции на известни изби. Щандове ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, участващи в Международната изложба  за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ . В съпътстващата програма, подготвена от НЛВК, са предвидени майсторски класове, промоции на ресторанти, дегустации на наградените вина, премиери на продукти. 
 
За първи път „Винария“ и „Фудтех“ се организират по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“, а трите прояви отново са под егидата на Министерството на земеделието и храните. От 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив ще се състоят и  Специализирана изложба „БиоАгра“, Международна изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“, изложба „Вкусовете на Италия“ и Международна изложба за пчеларство „Апи България“. 
 
Очакват се над 50 000 посетители от страната и чужбина. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!