17-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство стартира  в Международен панаир Пловдив. В него участват 319 фирми от 19 държави като българските изложители са 150, а чуждестранните – 169. Официални участия имат Франция и Италия, най-много са чуждестранните участници от Италия, Франция и Германия.

„Голяма част от българските изложители са подготвили  колекции от вина с контролирано наименование за произход. Това означава, че са направили инвестиции, които гарантират спазването на най-стриктните стандарти и ще ги изведат на добри пазарни позиции през следващите години. „Винария 2009” ще бъде една гигантска презентация на новите постижения на българските винопроизводители”, отбеляза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.


На откриването на “Винария” присъства земеделският министър Валери Цветанов, който съобщи, че се водят преговори  с Русия  да бъдат предоставени зала за Дегустационен център и склад на български фирми в Москва. През 2008  г. нашите основни пазари са били Русия, Беларус и Монголия. Освен там, сме продавали и в още 12 държави, сред които и страни от Далечния Изток,  който е една от перспективните пазарни ниши. 

4 награди „Златен ритон” присъдиха експертите, включени в комисиите за Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, които организира Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Освен най-високите отличия,  медали получават 157 вина – 100 златни, 52 сребърни и 5 бронзови. При ракиите златните и сребърните медали са по 9, а в клас „Винено бренди” са дадени 5 златни медала.

Тази година в дегустациите за първи път участваха проби от магазините и показаха много добро ниво, а 6 от тях имат данни за „Златен ритон”, посочи доц. д-р Пламен Моллов, председател на УС на НЛВК.  Според него това е знак за силна конкуренция  между производителите, която повишава качеството.

На дегустациите са се откроили изключителните характеристики на червените вина. 10 от пробите, отличени със златен медал, са били на равнище да получат „Златен ритон”. Българското червено вино има уникални качества, коментира Пламен Моллов.  На „Винария” са най-добрите продукти на най-добрите производители, добави той.
834 конкурсни проби  – 732 вина, 102 ракии и винено бренди, бяха тествани по време на дегустациите.  Освен тях се състезаваха  44 вида бели, розови и червени вина, които се предлагат в магазините.

Новост на тазгодишното издание на “Винария” е Гурме зона, която е предназначена за производители и дистрибутори на  висок клас продукти, свързани с виното. Техните изделия ще бъдат представени от най-добрите експерти, за да се популяризират гурме културата и бизнесът, ангажиран с нея. Изложители са 30 фирми от България и Италия. В Гурме зона се представят и водещи български аграрни научни институти, обособена е секция „Вкусове от Италия”.

Посетителите специалисти, работещи в областта на лозарството и винарството, както и студенти от специализирани ВУЗ-ове, получават безплатен достъп до „Винария” след регистрация.

Винария ще продължи до 21 март (събота).

На снимката:

Гурме зона стартира за първи път на „Винария” в партньорство с Българското гурме общество. То е подготвило демонстрации, кулинарни програми и жива музика във всеки от дните на изложбата.