От 20 до 22 юни в стопанството на “Опора Заден” в село Цалапица за осма поредна година ще се проведат Летните Открити Дни, в които земеделски производители, търговци, кулинари и експерти ще могат да научат повече за сортове зеленчуци на нидерландската селекционерска фирма “Енза Заден”, както и за продуктите на техните партньори в храненето на растенията от “Грийн Граунд”.

За опита от работата си с две от водещите компании в зеленчукопроизводството, разказва земеделският производител Виктор Асенов, който стопанисва 6 декара оранжерии в пределите на столицата.

На 20, 21 и 22 юни предстоят Летните Открити Дни в стопанството на “Опора Заден”. Г-н Асенов, вие сте един от редовните гости на събитието. С какво то е различно от всички останали в агрокалендара?

Това е едно наистина много различно събитие. Интересното за мен е да видя колеги оранжеристи и търговци на едно място, да обменим опит в неформална обстановка. От години използвам семената на “Енза Заден”, а тази година демонстрираните по време на събитието програми за хранене на растенията са на “Грийн Граунд”, с които също работя от много време. Искам да видя как тази комбинация работи при тях – при мен се получава много добре.

Имате опит и с “Енза Заден”, и с “Грийн Граунд”, резултатите при Вас са добри. Какви са очакванията ви за новостите по време на откритите дни?

Очаква се “Опора Заден” да покажат в оранжериите си 15 нови сорта домати – розови и устойчиви на новия вирус по доматите ToBRFV. Интересно ми е да ги видя, може да си харесам някой. Аз съм голям фен на сорта “Мами Пинк” – миналата година тествах с няколко реда, тази година са повече. Обмислям догодина да мина изцяло на него. Това е един много специфичен сорт с изключителни вкусови качества, висока изкупна цена и като цяло много добър пазарен потенциал. 

Специфичните сортове обаче изискват специфичен подход на отглеждане. Затова и разчитам на “Грийн Граунд” и техните програми. И те всяка година обогатяват портфолиото си от продукти, затова очаквам да покажат и тази година новости по време на откритите дни.

Производителите не сме във вакуум и сортовият състав и продуктите, които влагаме в производството, са важни за всеки по веригата, дори и за готвачите в ресторантите, но най-вече за крайния потребител.

Какви продукти на “Грийн Граунд” включва програмата за хранене във вашата оранжерия?

В моята оранжерия използвам интензивно органика – жизненоважна за оранжерийното производство. Органичните продукти на “Екодарпол” са многокомпонентни и дават на растенията всички елементи, нужни за една отлична реколта - аминокиселини, фитохормони, протеини и ензими. Хуминовите и фулвокиселините помагат за по-доброто усвояване на торовете. Така плодовете, които бера, са едри, уеднаквени по размер, сладки и вкусни, а също и издръжливи – нещо много важно за всеки производител.

Използвам също така и минерални торове на SQM - продукти с изключително високо качество. При моят начин на производство няма как да правя компромис с качеството на торове, не мога да си позволя проблеми с разтворимостта например. SQM работят отлично, и това е видно от начина, по който изглеждат растенията през цялата вегетация и по плодовете им.

-  Какви са впечатленията ви от работата с “Опора Заден” и “Грийн Граунд”?

Опитът ми с “Опора Заден” и „Грийн Граунд“ показва на практика какво означава екипна работа. Освен, че предлагат много добра комбинация от висококачествени семена и продукти за хранене, мога да разчитам на експертна подкрепа, както и на индивидуално разработени програми. Бързата реакция в случай на нужда и персоналното отношение, са не по-малко важни за мен. 

По време на Летните Открити Дни стопани и партньори на “Опора Заден” ще могат да разгледат най-доброто от портфолиото на компанията за тази година, както и да видят на практика как работят специалните програми за хранене на “Грийн Граунд”. 

И Агри.БГ ще бъде част от Летните Открити Дни в Опора Заден! 
Очакваме ви в село Цалапица на 20, 21 и 22 юни!