Виктор Асенов е българският победител в четвъртото издание на Националния конкурс за европейската награда за млади фермери. Той получи наградата за най-иновативен проект и ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел. Заедно с това иноваторът ще се състезава за Европейската награда за млад фермер. 
 
 
Виктор Асенов е от София, занимава се със земеделие от 2 години. Отглежда оранжерийно краставици на 6 дка. Тази година ще обере и първите плодове на своя труд. Оранжерията е изградена почти напълно, благодарение на проект по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на стойност 1 млн. и половина евро.
 
„Идеята ни беше да направим нещо наистина иновативно. В XXI век нещата се развиват супер бързо, всичко се дигитализира и решихме, че има нужда продукцията да се проследи, за да може да гарантира на крайния потребител качество и той да е ясно с това какво яде и как е отгледан продуктът. Проектът е базиран на блокчейн технологията и гарантира прозрачност. Представлява приложение с QR код, който ще дава пълна информация за всеки продукт – кога е започнат да се гледа, с какво е торен, с какво е пръскан, кога е набран“, каза Асенов за Фермер.БГ.
 
Отличие получиха и други фермери с атрактивни идеи. Награда за най-устойчив проект получи Антон Тотев. Неговият проект включва отглеждане на листни зеленчуци целогодишно, като технологията е вид хидропоника, която определя начина на хранене. Това гарантира качествен продукт, в който са използвани единствено торове, необходими за развитието на салатите. Към своята оранжерия, Тотев е изградил и цех за пакетаж на бейби листни зеленчуци, които също не се пръскат с препарати за растителна защита.
 
 
Наградата за най-конкурентен проект взе Петър Петров със своята идея за доразвиване на биологични лавандулови насаждения от 30 дка на 600 дка и изграждане на дестилерия за производство на лавандулово масло. Иновацията в проекта е по отношение използването на водата. Той извлича по-висока енергийна ефективност от нея, като я използва първо за охлаждане, а вече загрятата вода, използва за котела. По този начин с по-малки енергийни разходи произвежда пара.
 
Грамота за най-социален проект спечели Диан Бонев, който се занимава със зеленчукопроизводство и овощарство, а отличие за най-оригинална идея грабна 26-годишният Михаил Младенов, за своя проект, който цели да разбере езика и интелекта на пчелите.
Всички тези новаторски предложения ще се състезават за Европейската награда за млад фермер на годината. 
 
При избора на български победител, журито се води от няколко основни критерия - използването на нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез въвеждането на иновативни технологии в селското стопанство.
 
 
Журито бе председателствано от проф. д-р Христина Янчева, ректор на АУ-Пловдив, заедно с членовете: Ани Петрова от Министерство на земеделието, храните и горите, Иванка Тодорова, генерален секретар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), доц. Божидар Иванов от Институт по аграрна икономика и Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ.
 
Отличени бяха и участници в конкурс за есе на тема „Моята визия за модерното земеделие“. Марияна Шишкова, преподавател от АУ-Пловдив и част от комисията по оценка на есетата обяви победителите.
 
3-та награда спечели Иваничка Димитрова, магистър в АУ-Пловдив и Ивелина Янакиева от Икономически университет-Варна;
2-ра награда отиде при докторантът от АУ-Пловдив Росица Ненова
1-ва награда спечели Николай Николаев, който освен грамота и почетното първо място, ще има възможността да бъде част от делегацията на младите земеделци и ще участва в Европейския конгрес на младите в Брюксел.
 
Българското издание на националния конкурс се организира от евродепутата Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. През 2015 г. той бе определен за посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България и организатор на конкурса на национално ниво. Съорганизатори са още Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)
 
Европейският конгрес на младите фермери, организиран от групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Форумът е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит.