Не е вярно, че властта е свършила всичко. Проспа се една година, в която можеше да се свърши всичко! Това заяви Вихрен Иванов, директор на свинефермата в Голямо Враново, по време на спешна пресконференция, във връзка с мерките срещу заболяването.
Фермерът цитира мерките в Литва и ги определи като по-меки, тъй като не са евтаназирани толкова животни.

Цветан Илиев: И да укриете животните от БАБХ, няма да ги скриете от чумата


„Не е вярно, че в един обект като нашия трябва да се убият всички животни. Ние постоянно изпращаме проби, след положителните, другите, които изпратихме, бяха отрицателни. Аз съм съгласен, че тези, които са болни трябва да се убия, но другите…“, каза Иванов.


Свинефермата в Голямо Враново е втората по големина в Русенска област. В нея се отглеждат 30 000 прасета. Животновъдният обект дава препитание на над 180 души.

Свиневъдни асоциации настояват за бедствено положение в цялата страна


„Ако властта искаше да ни подкрепи, щеше да направи дерогация. За мен е безотговорно да се убиват толкова здрави прасета. Като се случи в Бръшлен – 40 000, а след това и в Николово – 17 000“, заяви директорът на свинекомплекса в Голямо Враново и заключи:


„Не съм доволен от Българската агенция по храните (БАБХ), не съм доволен и от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Не искам да съм лош пророк, но съм сигурен, че това правителство няма да изкара мандата си!“.