Веган сирената все още са нишов продукт. Технологията им на производството обаче се развива и това им предопределя бляскаво бъдеще. За това индикации дава и скорошно събитие - на състезание за сирена, направени със суровини от животински продукти, за малко веган сирене да бъде обявено за победител. Това се случи в Сан Франциско на Good Food Awards - награда, организирана от Good Food Foundation, която се присъжда на „вкусни, автентични и отговорно произведени“ занаятчийски храни, съобщава италианският сайт Rebubblica. 

Производството на имитиращи сирена отново с ръст

Определението млечни продукти не може да се свързва с вегански продукт, смята  министъра на земеделието на Италия Франческо Лолобриджида. Наскоро той поиска за неправилното използване на тази формулировка да бъде въведена глоба от 30 хиляди евро. 

Въпреки противоречивите настрояния алтернативите на традиционните сирена постоянно разширяват присъствието си. Това е развиващ се пазар, който има своята ниша от потребители. В подкрепа на тенденцията мултинационални компании, утвърдени в производството на млечни продукти, започнаха да предлагат и веган алтернативи. 

Основните съставки на веган сирената обикновено са бадеми, кашу, соя, но често съдържат и кокосово масло или други растителни масла. Със сигурност те не са диетичен продукт и не е задължително да са по-малко калорични от класическите сирена. Те не съдържат обаче животински мазнини.

За момента веган сирена се произвеждат в световен мащаб от доста малки по размер компании. Една от тях е стартъпът Dreamfarm. Той е основан през 2021 г. След две години изследвания и тестове вече предлага на пазара две растителни алтернативи на моцарела, произведени чрез ферментация на бадемова паста с помощта на избрани патентовани култури. Наскоро компанията пусна и алтернативи на страчатела и рикота. 

В света на растителните сирена видяхме неразвито пазарно пространство. В началото продуктите бяха с по-лоши хранителни качества от млечните продукти и имаха много дълги списъци с кокосово масло и нишестета, казва Джовани Меноци, главен изпълнителен директор и инвеститор на Dreamfarm.

Инвестирахме две години изследвания и разработки, за да създадем продукт с изчистен списък на съставките, не твърде скъп и нишов. Ние използваме италиански и испански бадеми и кашу, които са ферментирали и обработени с персонализирани машини като в традиционна мандра. След пускането през май 2023 г. във веган магазини и пицарии, през 2024 г. навлязохме в широкомащабна дистрибуция с Esselunga, Coop, Finiper и се разширяваме в Белгия, Холандия и Германия, допълва той. 

Днес веган сирената, преди прерогатив на няколко много профилирани клиенти, които ходеха да ги търсят онлайн или в специализирани магазини и магазини, вече навлизат не само в масовата дистрибуция, но и в кетъринга. Италианската верига за пици FraDiavolo например предлага пици с моцарела Dreamfarm, а RossoPomodoro използва MozzaRisella, продукт от кафяв ориз, отгледан и покълнал в Италия.



Вижте още:

Как влияе на качеството на сиренето храненето на кравите със сорго?

Син мед - новият хит на пазара

Семейство мелничари: Не влагаме добавки, защото използваме перфектната суровина