Ще навлезе ли параметричното застраховане масово в българското земеделие и има ли възможност държавата да участва в неговото прилагане? Какви са плюсовете на този метод, разказва опитният земеделец и застрахователен брокер Венцислав Темелков.

Ясен е размерът на обезщетението при загуба на доход за лозарите

Като член на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" той от години е пряк участник в разговорите между държавата и сектора по темата със застраховките. Освен за спорния ефект на държавната помощ за застраховане на земеделската продукция в настоящия й вид, Темелков споделя пред Агри.БГ и за работата по посока въвеждане на параметричните застраховки у нас.

„Този модел се използва в цял свят. В България от 20 години тъпчем на едно и също място и е време да започнем да прилагаме и други методи. Параметричното застраховане работи с метеостанции. В момента, в който те например засекат -3 градуса, вече се отчита щета. Много по-обективно, бързо и адекватно като подход е”, обяснява експертът.

Най-важното е, че при това застраховане няма определени месеци, както да кажем в стандартните ежегодни застраховки на земеделските площи, в които често някои рискове се покриват от много по-късна дата от тази, в която е възможно да настъпи неблагоприятното явление. Така фермерите се обезверяват и избират изобщо да не застраховат.

При параметричните застраховки няма ограничение в месеците. Започва се от началото на стопанската година до обиране на плодовете. Тествахме методът преди две години със земеделски производители от нашия регион. Направиха застраховки. Изплатиха им се, всичко беше наред”, изтъква Темелков.

По думите му след добрите резултати от браншовата камера са предлагали и презентирали метода в Земеделското министерство с идеята да се разработи схема за параметричните застраховки с участието на държавата.

„Предоставихме на министерството достъп до хората, които я предлагат. На среща лично с министър Вътев имаше представител на брокер, който има подписан договор с австрийска фирма. И най-важното е, че те ползват презастраховател, който реално гарантира изплащането на щетите, разказва още Венцислав Темелков.

Параметричните застраховки, разбира се, са по скъпи, но и по-ефективни, което ги прави все по-желан метод за застраховане. „Да, тази застраховка е с по-високо тарифно число. Нужно е държавата да даде малко повече пари, но и бенефициентът от своя страна също ще заплати повече. Ефективността й обаче е много по-голяма и си заслужава. Чрез нея земеделският производител има реална гаранция за производството си”, казва на финал Венцислав Темелков.