Швейцарските фермери са едни от най-щедро стимулираните в Европа. В структурата на доходите на местните фермери субсидиите възлизат на до 50% от финансовите приходи на фермата, сочат данни на ОИСР за 2023 г., цитирани от Кристиан Хофер, директор на швейцарската федерална земеделска служба. Въпреки това фермерите в страната намаляват. Въпросът е защо, пише Agroklub.  

Германските фермери негодуват срещу по-заможните си швейцарски колеги

Фермерите в Швейцария са на трето място в света по размер на получените стимули, веднага след Исландия и Норвегия. Днес те са малко под 48 хиляди. Дори високите субсидии не са достатъчна мотивация за бъдещите поколения, защото производителите на храни в тази богата страна намаляват от години. Всяка година те намаляват с по 2%. 

Специфики на швейцарското земеделие 

Швейцарските ферми са сравнително малки по размер. Средно един фермер притежава 22 ха земя. Според изчисления населението на страната е 8,4 млн., като очакванията са през 2050 г. то да прехвърли над 10 млн. души. С оглед това очакванията към аграрната политика растат. Основната цел на управляващите е да се намали зависимостта от вноса, а това означава - по-силно вътрешно производство на храни. 

Поглед към структурата на швейцарския износ на храни показва, че кафето и шоколадът доминират. Тук изборът на култура е предопределен от потенциала за преработка и маркетинг. Много малка част от населението се препитава със селско стопанство. 76% от заетите работят в банковото дело, застраховането, търговията и туризма. 

Макар стимулите в селското стопанство в Швейцария да са щедри, те са придружени от множество правила, които трябва да се спазват. Местните обаче споделят, че именно изискванията са причината да се произвеждат храни с високо качество. 

Моделът за стимулиране на селското стопанство е подобен на този в Европейския съюз, но ние го въведохме 10 години по-рано, казва Фриц Глаузер, вицепрезидент на швейцарския съюз на фермерите, като добавя, че наличието на храна не трябва да се приема за даденост. 

Селскостопанското производство в Швейцария се извършва на площ от малко повече от милион хектара. От тях 70% са пасища. Броят на млечните крави намалява. Те са били 514 496 през 2023 г., което означава, че всяка швейцарска крава е имала собствен хектар пасище, ​​дори повече, статистически.

Швейцарците произвеждат висококачествено мляко с различни пазарни етикети, но фокусът им е върху сирената. Така те „печелят време“ и създават допълнителна стойност. Докато те получават 0,7 евро за литър алпийско мляко, килограм от тяхното сирене струва от 20 до 30 евро в зависимост от вида и продължителността на стареене.

Затова почти половината от швейцарското мляко се използва за производство на сирена. За прочутото сирене Ементал се влагат едва 5%. Ако днес се произвеждат около 90 сирена, преди 20 години разновидностите са били 300. Секторът се променя бързо. 

Швейцарските производители участват в различни национални и регионални етикети за качество, а около 18% от земята се използва за екологично производство. Броят на екофермите, притежаващи сертификати, през миналата година е 7896, което е 16,5% от общия брой на фермерите.



Вижте още:

Хакери атакуват роботи за доене и изнудват фермери

Търговци: Имаме нужда от повече и конкурентни биопродукти

Обратен завой: Биологичните площи и животни у нас се увеличават (вижте статистика)