Коя е движещата сила за растеж на биоикономиката и как да използвате устойчиво ресурсите? Това и още за принципите на кръговата икономика ще научите от тематичното видео на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Заработи първата общинска биоградина в страната

Лектори от Тракийския университет представят темата „Използване на възобновяеми биологични ресурси и кръгова икономика. Биоикономика и регионално развитие“ като дават конкретни примери.

Във видеоурока ще се запознаете с концепцията за кръгова икономика, с различни модели на използване на ресурсите и по-устойчивото управление на отпадъците от гледна точка на опазването на околната среда. Разгледана е и динамиката на факторите на биоикономиката. 

Учените представят и инициативи на академичната общност на Тракийски университет, реализирани или в процес на реализация, в подкрепа на устойчива регионална биоикономика. Темите на онлайн семинара са свързани с нарастващата потребност от устойчиво предлагане на храни, суровини и горива. 

“Тази потребност и последните научни постижения са основната икономическа движеща сила за растежа на биоикономиката, базирана на знанието (Knowledge Based Bio-Economy) в Европа през последните няколко десетилетия”, обръщат внимание организаторите.

В отговор на глобалните тенденции се обръща все повече внимание на възможностите ни като икономика, образование и общество да мултиплицираме ефекта на устойчивото развитие в различни направления и сфери, така че е важно да сме в крак с новите тенденции.