Всичко за данъчното облагане и социалното осигуряване на фермерите може да видите в тематичното видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Национална агенция за приходите (НАП).

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Представени са основните изисквания на Закона за данъка върху доходите на физически лица, засягащи регистрираните земеделски стопани и различните видове данъчни доходи, както и начина за облагане на доходите от земеделие.

Във видеото подробно е обяснено как се прави определяне на размера на облагаемия и необлагаемия доход, изчисляване на годишната данъчна основа и на окончателния данък за дохода. Внимание се обръща също на изискванията при попълване на  годишна данъчна декларация. 

Освен това  ще получите информация за изискванията и процедурите при осигуряването на регистрирани земеделски стопани по смисъла на Кодекса на социалното осигуряване, както и видове осигуровки приложими за тях, срокове за внасяне на осигурителните вноски и други. 

Темата за данъчно облагане на регистрирани земеделски стопани е представена от Илиян Илиев, главен експерт по приходите към НАП. Лектор по „Социално осигуряване на регистрирани земеделски стопани” е неговият колега Даниела Стефанова.

Вижте повече във видеото.