Aктуални аспекти от законодателството в областта на биологичното производство са представени във видео от онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ – Хасково) и Аграрен университет – Пловдив.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Лекторът Йордан Йорданов подробно описва изискванията спрямо Наредба № 5/2018 г. и обнародваните промени от април 2020 г. за прилагане на правилата на биологично производство, както и правилата на Европейския съюз относно биологичното производство и етикетирането на органични продукти. 

Подробно са разгледани също правилата за преход към биологично производство. Във видеото ще се запознаете със системата за контрол и извършване на проверки. Специално внимание е обърнато на новия Европейски регламент за биопроизводството, влязъл в сила от началото на 2022 г., чиято цел е да се гарантира лоялна конкуренция между земеделските стопани, като същевременно се предотвратят измамите и се поддържа доверието на потребителите в общността.

Той опростява достъпа до схемата за малките оператори, преразглежда правилата за биологично производство в областта на животновъдството и въвежда изисквания за производство на новите видове например зайци, са част от нововъведенията изложени в презентацията.

По време на семинара има и дискусионна част с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.