В първия ден на работната седмица служебният премиер назначи Георги Костов и Марина Бракалова за заместник министри  на земеделието и храните. Бракалова е един от създателите и директор на Българската хранителна банка с над 13-годишен опит като мениджър, консултант, и оценител  на проекти и програми в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Георги Костов беше начело на горския ресор в Земеделското министерсвто по времето на Мирослав Найденов. 
 
В понеделник се проведе и първата среща на министър Васил Грудев с представители на над 60 браншови организации в сектор Земеделие. На него присъства и финансовия министър Румен Порожанов. Двамата министри обещаха пълна подкрепа на българските земеделски производители, както и че ще се направи всичко необходимо, за да се намалят диспропорциите в сектора и да се вземат правилни решения за новия програмен период. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО:
агро новини
 
Министър  Грудев увери представителите на браншови организации, че продължава дейността на Работната група по параметрите на прилагане на схемите на директните плащания в България от 2015 г. Той подчерта, че част от решенията могат да бъдат подобрени. 
 
Във вторник Министерство на земеделието и храните (МЗХ)  публикува на интернет страницата си нотификациите на 23-те схемите за директните плащания от 2015 г., които е изпратила администрацията за одобрение от Европейската комисия на 1 август.
 
На първата си официална пресконференция в сряда министър Грудев заяви, че Схемата за малките стопанства е некоректна и подвеждаща във вида, в който е разработена. „Схемата като замисъл е добра и ще помогне реално на българските малки земеделски производители да бъдат административно облекчени, но те трябва да са наясно, че в така разписаната схема се създават изкуствено илюзии, че ще могат да получат суми, които дори само чисто математически те няма как да получат". 
 
Грудев коментира още, че на този етап няма да се правят промени в ръководството на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) – каквито опасения обявиха представители на бранша, но също така допълни, че Фонд Земеделие няма готовност за прилагането на новата Програма за развитие на селските райони. 
 
В средата на седмицата Държавен фонд Земеделие започна да сключва договори за помощта De minimis при производство на ориз. Ресурсът по схемата е 250 000 лв. и ще покрива част от разходите за купуване на поливна вода от „Напоителни системи”. Подпомагането е до 7.20 лв. на декар, а срокът за сключване на договорите и изплащането на средствата е 28 август 2014 г. 
 
Епидемията от син език по преживните животни продължи да се разпространява и през тази седмица и да води след себе си до стотици измрели животни и икономически загуби за българските животновъди. Ето защо фермерски организации внесоха официално общо искане в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за спешно създаване на Кризисен щаб заради епидемията.
 
В сряда земеделският министър издаде заповед за свикването на кризисен щаб и се проведе първото му заседание. В него експерти от министерството, Агенцията по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска и животновъди набелязаха конкретни мерки. Сред тях е разпореждането от земеделския министър БАБХ да издаде заповед с подробни указания за загробване на умрели от Син език животни – особено в районите, в които екарисажните коли не могат да стигнат. Във всички общински служби по земеделие от четвъртък са разкрити горещи телефони, на които фермерите да могат да подават сигнали и да намират съдействие за връзка с ветеринарните лекари. 
 
Седмица преди началото на жътвената кампания на слънчогледа търговците говорят за цени в диапазона 450-480 лв./т за слънчоглед. Ако прогнозите за изкупна цена на слънчогледа се сбъднат, това означава, че тази година кампанията ще започне от много по-ниски нива в сравнение с миналата година, коментираха зърнопроизводители. Стартовата цена през 2013 г. беше 500 лв./т, през зимата цената на слънчогледа стигна до 600-620 лв./т. Тази година на зелено е имало реални сделки на цени от 500-520 лв./т, но пред старта на жътвената кампания вече се говори за по-ниски цени 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!