В миналото ръженото зърно не е било особено популярен фуражен компонент сред свиневъдите, но сега има възможност това да се промени, коментира ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.
Нови данни: Накъде върви животновъдството?
Резервите към използването на ръжено зърно във фуража на свинете са били свързани главно с риска от замърсяване с токсини на този вид зърно, както и от по-ниската усвояемост и съответно по-лоши показатели в приръста на животните.
Имало е и данни за ниска млечна продуктивност и проблеми с репродукцията при свинете майки, особено в рецептите с високо съдържание на ръж.
Д-р Тихомир Сеферинов: „В наши дни всички тези слабости в голяма степен са преодолени благодарение на селекционната еволюция на ръжената култура.“
Неговите наблюдения показват, че новите сортове ръж се представят много по-добре като фуражен компонент. Например много свиневъди с опит знаят, че поначало ръжта е горчива на вкус за прасетата и това оказва негативен ефект върху хранителната конверсия.
Но този информация вече е невалидна. Новите ръжени култури са с подобрени вкусови качества, много близки до тези на фуражната пшеница.
Много фермери в Западна Европа преоткриват използването на ръжта, подтикнати от финансовата изгода. Въпреки факта, че енергийната стойност и протеиновото съдържание е с по-ниски стойности в сравнение с пшеницата, ръжта има повече влакнини, което е голямо предимство при храненето на свинете майки.
Фермери споделят, че животните, които имат ръж във фуража си, са и по-спокойни в периодите между храненията, а в някой случаи се намаляват и проявите на канибализъм.
Допълнителен положителен фактор е балансът на аминокиселините в протеина на ръжта и най-вече високото съдържание на лизин. Това позволява да се спести от използването на синтетичният аналог на тази „незаменима“ аминокиселина, при балансирането на хранителната рацепта.
Полезно е стопаните да знаят:
• Използването на ръж е особено ефективно при храненето на свинете майки и прасетата във фазата на угояване.
• Ръжта може да намали чувствително крайната цена на фуража.
• Ръжта оказва позитивен ефект върху функцията и здравето на стомаха на животните.
Високата производителност на фермата е цел на всеки свиневъд. Затова правилното използване на ръжта може да намали крайната цена на фуража, като запазва производствените резултати.
1 КОМЕНТАРА
19.11.2019