В миналото ръженото зърно не е било особено популярен фуражен компонент сред свиневъдите, но сега има възможност това да се промени, коментира ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Нови данни: Накъде върви животновъдството?

Резервите към използването на ръжено зърно във фуража на свинете са били свързани главно с риска от замърсяване с токсини на този вид зърно, както и от по-ниската усвояемост и съответно по-лоши показатели в приръста на животните.

Имало е и данни за ниска млечна продуктивност и проблеми с репродукцията при свинете майки, особено в рецептите с високо съдържание на ръж.

Д-р Тихомир Сеферинов: „В наши дни всички тези слабости в голяма степен са преодолени благодарение на селекционната еволюция на ръжената култура.“

Неговите наблюдения показват, че новите  сортове ръж се представят много по-добре като фуражен компонент. Например много свиневъди с опит знаят, че поначало ръжта е горчива на  вкус за прасетата и това оказва негативен ефект върху хранителната конверсия. 

Но този информация вече е невалидна. Новите ръжени култури са с подобрени вкусови качества, много близки до тези на фуражната пшеница.

Много фермери в Западна Европа преоткриват използването на ръжта, подтикнати от  финансовата изгода. Въпреки факта, че енергийната стойност и протеиновото съдържание е с по-ниски стойности в сравнение с пшеницата, ръжта има повече влакнини, което е голямо предимство при храненето на свинете майки. 

Фермери споделят, че животните, които имат ръж във фуража си, са и по-спокойни в периодите между храненията, а в някой случаи се намаляват и проявите на канибализъм.

Допълнителен положителен фактор е балансът на аминокиселините в протеина на ръжта и най-вече високото съдържание на лизин. Това позволява да се спести от използването на синтетичният аналог на тази „незаменима“ аминокиселина, при балансирането на хранителната рацепта.

Полезно е стопаните да знаят:
    • Използването на ръж е особено ефективно при храненето на свинете майки и прасетата във фазата на угояване.
    • Ръжта може да намали чувствително крайната цена на фуража.
    • Ръжта оказва позитивен ефект върху функцията и здравето на стомаха на животните.

Високата производителност на фермата е цел на всеки свиневъд. Затова правилното използване на ръжта може да намали крайната цена на фуража, като запазва производствените резултати.