Сериозно сме обезпокоени от случващото се в областта на регулацията на ветеринарномедицинската професия и здравеопазването на животните, пишат в свое отворено писмо от Българския ветеринарен съюз. То е прието на заседание на Националния им съвет, което се проведе на 5 февруари в Стара Загора.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Едно от техните искания е Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози за периода 2022 – 2024 г. спешно да бъде приета от Кабинета, за да започне нейното изпълнение.

За това ветеринарите настояват още от началото на годината, когато изпращат писмо до премиера. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) Програмата се одобрява от Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието до 31 октомври в годината на изготвянето. 

„За съжаление, един месец след изпращане на писмото нямаме никакъв отговор и няма приета Програма и одобрени договори. Със своето бездействие институциите в България застрашават националната сигурност в това направление. Това не се случва за първи път“, припомнят от Съюза.

Междувременно Агри.БГ се свърза с БАБХ, откъдето ни увериха, че това, което се изисква от тях, е направено. Цялата програма за следващите 3 години е преразгледана от новото ръководство и е предадена на Министерството на земеделието. То, от своя страна, се очаква да я представи на Министерски съвет, където да бъде приета с постановление.

Друго искане на ветеринарните лекари засяга отделянето на БАБХ от Министерството на земеделието. Според ветеринарите тя трябва да бъде със статут на държавна агенция. Още в края на ноември 2021 г. те изпращат писмо до коалиционните партньори, в което изразяват готовност да участват в готвените структурни и законодателни промени. 

„За съжаление, повече от два месеца след това, ние не сме получили никакви сигнали за взаимодействие на управляващите с ветеринарномедицинското съсловие. Научаваме от медии и неофициални източници за готвени промени в нашата дейност“, с тъга констатират те.

На финал, от Българския ветеринарен съюз изразяват надежда, че управляващите ще вземат спешни мерки по посочените от тях въпроси. Те отново посочват, че са готови да им съдействат в защита на обществения интерес и изпълнение на всички задачи, свързани с тяхната професия и здравеопазването на животните и хората.