Практикуващите ветеринарни лекари във Видин няма да изпълняват Държавната имунопрофилактична програма (ДПП), заяви д-р Димитър Цанков, председател на Областната колегия на Български ветеринарен съюз (БВС), цитиран от радио Фокус. Решението е взето на събрание на организацията днес.

 

Д-р Цанков обясни, че основната причина практикуващите ветеринарни лекари да откажат подписването на договори с БАБХ са тарифите, по които трябва да се работи. По думите му, те са около три пъти по-ниски от миналата година. „В същото време разценките на лабораториите, които ще извършат изследвания, са същите като миналата година, а нашият труд е обезценен три пъти, някои неща и пет пъти.

 

За нас това е абсолютно неприемливо и е провокация към нас. Отказваме да работим”, заяви д-р Цанков. Той обясни, че ваксинация за антракс на дребно преживно животно вече струва 30 стотинки. За стадо от 30 овце ветеринарният лекар ще получи 9 лева. В повечето случаи животните са на разстояние 20-30 км, а за да извърши манипулацията лекарят трябва да отиде на място поне 3 пъти. Кръвната проба миналата година е била 4 лева, сега е 1 лев.

 

Д-р Цанков бе категоричен, че ветеринарните лекари не са работили на тези цени и през 2008 година. По думите му, цените са толкова символични, че половината от манипулациите трябва да се извършват под тяхната себестойност.

 

Тарифата вече е гласувана от МС. Ветеринарните лекари я обжалват пред Върховния административен съд. Сигнали са подадени до ЕК и организацията на ветеринарните лекари в Европа.

 

Решения за спиране изпълнението на държавната имунопрофилактична програма досега са взети в областите Силистра, Шумен, Разград и София – област. Днес предстоят още събрания, като се очаква от 28 области в страна 24 да подкрепят решението. "Някои области са големи и някои колеги може да подпишат договори, но като цяло 90% от нашите колеги няма да подпишат”, прогнозира д-р Цанков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!