8 544 600 лева е сумата, която държавата дължи на ветеринарите за изпълнението на имунопрофилактичната програма на страната. Тазгодишната сума е с 1 млн. лв. по-голяма от миналогодишната за същия период. 
Българският ветеринарен съюз (БВС) изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов заради забавянето на изплащането на парите за имунопрофилактикита на животните и обяви готовност за национален протест.  
 
„Съвсем необяснимо и според нас крайно неприемливо и възмутително е липсата на разплащане към ветеринарните лекари за изработеното досега през 2018 г. вече втори месец“, пише в писмото на съсловната организация. 
 
На проведена преди 2 години среща между ръководствата на БВС, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и БАБХ беше постигната договореност вложените от регистрираните ветеринарни лекари средства да се възстановяват два пъти годишно – до края на месец юни и в края на годината. Досега това нещо се е спазвало. Но парите този път ги няма. 
 
Ветеринарите подават отчетите си към 30 юни и съответно най-късно на 30 юли те би трябвало да си получат парите. 
Те посочват и любопитна хронология на кореспонденцията между институциите“ 
„На проведена среща на 31 юли 2018г. в големия колегиум на МЗХГ между ръководствата на МЗХГ, БАБХ и БВС, заедно с всички председатели на областните колегии на БВС, беше поет ангажимент по най-бързия начин отчетите да бъдат обобщени и внесени и подготвени за гласуване още на следващото заседание на Управителния съвет на ДФЗ. Оттогава минаха две заседания на ДФЗ“, казват от съюза. 
 
 
На 1 август 2018 г. изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е внесъл готовия отчет с крайната сума и съответно разбити по пера пари.
 
Същия ден УС на ДФЗ провежда заседание, но отчетните документи не са внесени за гласуване и изобщо не са разгледани. Следва размяна на писма от страна на МЗХГ и БАБХ, в които се уточнява защо сумата е по-висока от миналогодишната и т.н. 
„Междувременно УС на ДФЗ провежда свое ново заседание на 21 август 2018 г. и за пореден път не се внасят отчетите за гласуване, което отново показва неспазване на поетите ангажименти от страна на МЗХГ“, пише в писмото на БВС. 
 
„Има технологично време, необходимо за подготовка. Но получавахме уверение, че до края на август този проблем ще бъде решен. А август изтича тази седмица“, посочи пред Фермер.БГ председателят на съюза д-р Трифон Цветков. 
 
През целия този период, в страната не е спирала работата по ваксинирането и изследването на животните, навлязоха болести като Чума по дребни преживни животни, инфлуенца по птиците, а Африканската чума по свинете е на северната ни граница, посочват в писмото си ветеринарите. 
 
„Факт е, че ние сме си свършили работата“, каза д-р Цветков,  като отбеляза, че едва ли смяната на зам.-министъра с животновъден ресор трябва да е причината за това забавяне. „Има чиновници, които не са били сменяни, не си вършат работата и те създават нездрава среда“, отбеляза той. 
 
Ветеринарите са категорични, че са проявили разбиране и търпение, но това според тях поведението на институциите „преминава всякакви граници“. 
 
„Ние смятаме разигралия се сценарий за чиновническа некомпетентност и безхаберие, некореспондиращи с нормалните взаимоотношения! 
 
БВС заявява, че ако МЗХГ не изпълни своите задължения и договорености - до края на месец август да внесе за разглеждане и гласуване на Управителен съвет на Държавен фонд Земеделие дължимите и вложени от регистрираните ветеринарни лекари лични средства, които да бъдат изплатени, на 3 август 2018 г., ще проведе пресконференция, на която ще обяви началото на организиране на национални протести с искане на оставка на отговорните лица, включително и тази в министъра на земеделието, храните и горите, както и дали ще се продължи работата при тези обстоятелства!!!“, се посочва в писмото.
Д-р Цветков добави, че сумата се дължи на 1100 ветеринарни лекари в цялата страна.  
 
„Нашите хора практически работят без заплати. С това си действие/бездействие институциите ни демотивират“, коментира той.