Германски ветеринари смятат, че са открили нов наследствен дефект при телетата от порода Холщайн. Първият признак, който са установили, са ужасни кожни обриви и възпаления, научаваме от германския сайт agrarheute.com.

Млад фермер: Вместо със стопанството, се занимаваме с документация

Клиничната картина силно напомня наследствения синдром на дефицит на цинк при едрия рогат добитък, казват експерти. В същото време терапия с цинк не е възможна.

Екип от генетици и ветеринари са открили дефект на рецесивния ген за т.нар. рецептор IL-17A.

При болните животни се появяват люспести образувания по кожата през първите 3-7 седмици от живота им. Особено забележими са промените в областта около очите, устата, аногениталната област и в големите кожни гънки в коленните стави и лактите.

Образувалите се отлагания с времето се превръщат в гнойни кървави секрети, особено при кожните гънки. Телетата изостават в развитието си и страдат от имунодефицит, което води до предразположеност към диария и пневмония.

До този момент животните, при които е диагностициран дефекта, са приспани заради тежкото протичане на болестта.

Учените настойчиво призовават фермерите, които установят телета с описаните симптоми, задължително да се обръщат към ветеринарните служби. Доколкото при животните има повишен риск от смърт заради имунодефицит, те предполагат, че е имало още случаи на болни телета.