Днес ще се проведе редовно заседание на Министерски съвет. На него се очаква министрите да приемат проект на постановление за приемане на тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2013 г.

Настоящият закон за ветеринарно-медицинската дейност създава напрежение в бранша.Към момента няма тарифа, по която ветеринарните лекари да сключват договори с животновъдите, в следствие на което закъсня провеждането на профилактика при животните. Реално животните не са оставени без лечение, но дефакто няма сключени договори между фермерите и лекарите, посочват ветеринари. От 24 април не се прави никаква профилактика на селскостопанските животни в страната. До тази ситуация се стигна след промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които направиха работата на съсловните ветеринари почти невъзможна, коментира председателят на съсловната организацията на врачанските ветеринари д-р Мирослав Първанов.  
 

На днешното си заседание министрите ще разгледат и Проект на решение за одобряване проект на закон за защита на растенията.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!