Изключително важна мярка срещу Африканската чума по свинете (АЧС) е стопаните да спазват забраната за използване на кухненски отпадъци в храненето на домашните животни.
 
 
Ветеринарните власти продължават проверките за биосигурността в различните категории свиневъдни обекти в страната, стана ясно от думите на д-р Александра Митева, началник-отдел „Хуманно отношение към животните" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред Фокус.
 
Законът за ветеринарномедицинската дейност изисква животните да се отглеждат в регистрирани животновъдни обекти, като собствениците са длъжни да осигурят тяхната идентификация и ветеринарно-медицинско обслужване. 
 
Продължават ежеседмичните клинични прегледи в свиневъдните обекти, определени са регионите в страната, които попадат в предпазната зона.
 
„Предприетите мерки от БАБХ са съобразно европейското законодателство“, коментира д-р Митева.
 
Личните стопанства трябва да бъдат оградени. Необходимо е да се ограничи изцяло достъпа на прасетата до други животни, най-вече диви. „Домашните прасета трябва да бъдат отглеждани затворени и да се спазват подходящи биохигиенни мерки, като използването на ботуши при влизане в обора, най-обикновена малка дезинфекционна вана трябва да се постави във входа на обекта“, допълни д-р Митева.
 
За неизпълнение на изискванията за биосигурност са предвидени глоби от 1000 до 2000 лева.