Червеното вино се оказа най-доброто лекарство за кравите, които страдат от кетоза. Ефективността му надхвърля тази на добре познати лекарства, които ветеринарните лекари. Това стана ясно по време на Световния конгрес на ветеринарите, който се провежда в Мадрид, съобщи Agrarheute.

Животновъди коментират пазара на мляко: От краен песимизъм до оптимистични очаквания

Практически резултати предизвикаха вълнение на конгреса, който събра повече от 3200 специалисти от 74 държави. Те се срещнаха за глобална обмяна на опит.

На събитието бе подчертано, че кетозата не е проблем само за току-що отелените крави, но също така се наблюдава и след първия месец на отелването. Докато средно около 9% от всички крави са били в кетоза през първия месец, наполовина на този показател са случаите през следващите месеци. Това означава, че всяка двадесета крава може да развие кетоза дори през първите три месеца след отелването. Следователно ранното диагностициране е важно.

На форума испански учени от университета в Мадрид съобщиха за по-висока заболеваемост. Те са анализирали ретроспективно над 12 500 юници от 1320 ферми. С лимит на кетонни тела (BHB) в млякото над 0,1 mmol/ml, средно 23% от животните са били кетозни и са произвеждали над 350 kg по-малко мляко в текущата лактация.

В търсене на лечение на кетозата през последните години са били проведени редица изследвания. Докато преди 10 години цялостното лечение, състоящо се от инфузия на глюкоза, инжекции с кортизон и фосфор B12 и перорално приложение на пропилен, беше стандартно, беше доказано, че в по-голямата част от случаите пероралното приложение на пропилей гликол в продължение на няколко дни - по 250 до 300 мл веднъж на ден, е напълно достатъчно.

Сега изследователска група от САЩ е установила, че червеното вино е по-ефикасно от обичайната доза пропилей гликол. Те са лекували крави със субклинична кетоза с червено вино и са доказали, че този метод може да превъзхожда останалите. Два литра вино през първия ден и по литър през следващите два дни са дали по-добри резултати от всички други лечения.

Ефектите на червеното вино надхвърлят просто осигуряването на алкохол. Напитката съдържа танини, които могат да имат детоксикиращ и чревно-регулиращ ефект. Към тях трябва да добавим противовъзпалителния ефект на ресвератрола.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Третата кризисна мярка: Кой, колко ще получи?

Новости във фермата: Семинар за овцевъди и козевъди

Фермерско сирене: Стотици в Троян опитаха скритото съкровище на Балканите