Защо един от най-печелившите и традиционни сектори в България – розопроизводството изведнъж се оказа с много проблеми?
Нищо нямаше досега. Този бранш не беше тема, на което и да е министерство. Просто стана кризата, протестите. Това каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, розопроизводител и  член на Управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти (БАБ) по повод процеса на изготвянето на Закон за розата. 
 
 
„Поставяни са много пъти тези проблеми и от страна на преработвателите и от страна на производителите. Трябва и силна организация на тези производители, която да постави исканията им и да ги защитава. Проблемите се трупаха във времето и сега изведнъж избуяха. Няколко закона за внасяни от народни представители през годините и то предимно от такива, които са от региони, в които се отглежда роза и са запознати с проблемите. 
 
Относно проектозакона, който беше обсъден вчера от бранша и представители на земеделското министерство, Ралчева счита, че има „светлина в тунела“. 
 
„Доста от нещата, които сме предложили ние и Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика са залегнали в драфта на закона. Не може да се очаква, че с един закон  ще се решат с магическа пръчка всички проблеми, но прави една добра рамка на отношенията по веригата и най-вече се залага по-сериозен контрол като се започне от посадъчния материал, през суровината до крайните продукти“, посочи тя. Според нея именно в това трето звено се крият най-големите проблеми в последните години.  
 
 
„Правят се опити да се смесва нашето масло с външни масла или синтетика, което компроментира качеството и съответно пазарите се свиват при такава ситуация – хем много висока цена, хем недоверие в качеството. Това трябва да се оправи най-напред, защото когато се гарантира пазара на крайния продукт, ще има място за всички по веригата“, коментира производителят.  
Според нея едно от най-ценните неща в този закон е заложеният в него Консултативен съвет по розата, който да функционира постоянно като орган към министъра на земеделието. 
 
„И тама вече ще могат да се поставят въпроси и проблеми, които не могат да се изчерпят със закона. Те са много и засягат много аспекти – работната ръка, опазването на реколтата, липсата на препарати, разрешени за розите. Всички те обаче рефлектират в други закони“, добави Ралчева.