Либерализирането на закона за генно-модифицираните организми ще се отрази катастрофално на биопроизводството в страната, заяви пред репортер на Фермер.БГ Веселина Ралчева, председател на Национална асоциация Биопродукти. На първо място биоземеделието и отглеждането на ГМО култури в съседство е несъвместимо. С още по-голяма сила това се отнася за България, която е малка по размери страна. Нито можем да кажем на вятъра да не вее, нито на пчелите да не опрашват. Неизбежно е заразяването с ГМО на всички съседни полета и култури, заяви още Ралчева.

 

Според биопроизводителите дори само информацията, че отглеждането на ГМО е разрешено и законът в страната ни е либерализиран, ще попречи на пазарите на българските биопроизводители. И в момента, за да реализират продукцията си, те трябва да покриват десетки изисквания за качество и чистота на продуктите. Европа не проявява толерантност към продуктите, които съдържат ГМО, включително и за фуражи, а още по-малко по отношение на продукти, които се използват за храна на хората.

 

Ралчева е категорична, че всички директиви, които до момента управляващите посочват като задължаващи страната ни да приема промените в закона, касаят само режима на продажба на готови продукти с ГМО. Тези директиви обаче, не касаят освобождаването на ГМО в природата. Допуснати веднъж, всичко се заразява и няма връщане назад. Последиците за биоземеделието и за земеделието в частност, ще бъдат необратими.

 


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!