Още когато се заговори за вертикално земеделие, много критици възкликнаха, че идеята е утопична и скъпа за реализация. Ето че сега и този балон е на път да се спука, анализират от Bloomberg.

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари

Само по себе си този вид земеделие би помогнал на държави с малко обработваема земя като Обединените арабски емирства да станат самостоятелни, като отглеждат храна в небостъргачи с идеално оптимизирана изкуствена светлина и топлина. 

Тази идея дори вече работи в хипермаркет Carrefour SA в гигантски мол в Абу Даби. Там няма естествена светлина или пръст, но рафтовете от пода до тавана предлагат билки и микрозелени зеленчуци, отглеждани не във ферма, а на място, в магазина. 

През годините се изливаха милиони за разработване на най-подходящите технологии и оборудване. А статистиката днес показва, че най-голям процент от вертикалните фермери залагат на зелени салати и билки. В по-малка степен предпочитат броколи, карфиол, тиквички, горски плодове. И това не е случайно, тъй като тези култури изискват по-малко енергия и вода за отглеждане на закрито, отколкото храни с по-висока калоричност.

Оказва се, че продукцията е толкова скъпа, че по-скоро е опция за богатия елит в света, който се храни здравословно, а не за бедните, които имат нужда от евтина и висококалорична храна. Вертикално отглежданата продукция е много по-скъпа от конвенционално отглежданите стоки и дори повечето от биологичните.

За да пробие, вертикалното земеделие трябва да стане много по-евтино. Въпреки че освобождава обработваемата земя и използва 95% по-малко вода, създаването на идеалните условия за отглеждане на растения иска много повече енергия от традиционните методи. Осветлението трябва да работи от 12 до 16 часа на ден, а през зимата да се използва отопление

Вертикалните ферми струват 20% до 30% повече от традиционните. Инвеститорите може да не са в състояние да оправдаят шума и да видят как балонът им избухва, преди да могат да се докажат.

Една от възможностите за намаляване на разходите е слънчевата енергия, която се превърна в най-евтиния източник на електроенергия в много части на света. В Абу Даби пък Carrefour се опитва да намери доставчик на електрически крушки, с които да намали потреблението на енергия с до 65%. Определено ключов фактор за успеха на вертикалното земеделие би било неговата продукция да бъде наистина достъпна като цена.