Верига от трактори и над 150 земеделски производители блокираха Пловдив – Карлово в поредния протест на земеделци от сектор „Плодове и зеленчуци”. В очакване на резултатите от срещата с техни представители в земеделското министерство, те заявиха готовност, ако не бъдат чути, да затворят и магистрали в страната.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Мирният протест на фермерите от три области - Пловдив, Пазарджик и Бургас продължи до 14:30 часа, а организаторите му получиха актове от полицията с обяснението, че нарушават инфраструктурата на шосето с действията си. Въпреки затрудненото движение, повечето преминаващи в района шофьори са изразили подкрепа за земеделците, съобщава БНР.

“Излъгаха ни, че субсидиите ще са като миналата година, а те са 40% надолу. Не можем да започнем годината”, споделя една от протестиращите.“Торовете са на двойни цени, а субсидиите са отрязани. Обещават, че ще дават, а накрая - нищо”, казва друг пред Нова телевизия.

Мариана Милтенова: Исканията ни са да се увеличи бюджетът по Ковид мярката, ако не, той да бъде разпределен 50 на 50 между „Животновъдство” и „Плодове и зеленчуци” .

Искаме увеличение и компенсации по отношение на ставките за обвързана подкрепа, които в сравнение с миналата година са с 25% по-малко, при положение, че имаме огромно увеличение на торовете и препаратите за растителна защита, при някой с 200%, горива, електроенергия… Искаме компенсации за това при смяната на бюджета”, допълни председателя на Националния съюз на градинарите.

На брифинг в Министерството на земеделието министър Иван Иванов коментира кратко последният разговор със сектора: „Ние сме представили нашият вариант, те са удовлетворени от интервенцията по Ковид мярката, която предстои да нотифицираме пред  Европейската комисия”.