С много големи притеснения следим ситуацията, която се случва в момента за договарянето на новия програмен период, разработването на Програмата за развитие на селските райони и бъдещето на земеделския сектор. Това коментира пред Фермер.БГ Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) след подадената оставка на Кабинета Орешарски.

В рамките на следващата седмица трябваше да се вземат ключовите национални решения за бъдещето на земеделския сектор за новия програмен период, но за мен не е ясно как това ще се случи. Вероятно, ако няма заседание на Кабинета в оставка следващата седмица, тази задача ще я свърши Служебното правителство, посочи Върбанов.

Според председателя на АЗПБ всички национални решения за бъдещето на земеделието в България през следващите години трябваше да бъдат взети до сега. Имаше достатъчно време, предупреждавахме, писахме многократно, коментира той.

Венцислав Върбанов заяви, че се надява да се спазят сроковете, дадени от ЕК:

„Ако България не успее да спази сроковете, в които да договори новия програмен период с ЕК, това ще бъде прецедент. Да не можем да си спазим сроковете и да защитим своите искания – това е просто ненормално! Хората ни дават пари, а ние не можем да си подадем исканията как да усвояваме тези пари“, коментира председателят на АЗПБ.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!