Предложеното от Министерството на финансите увеличение на осигуровките на земеделските производители ще доведе до нарастване на броя на неосигурените в сектора. Много производители ще преминат в сектора на сивата икономика, коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. 
[news]

Председателят на АЗПБ е категоричен, че най-дребните производители ще бъдат най-силно засегнати от увеличение на осигурителните вноски. „Това са точно тези, които в момента се колебаят дали да продължат с тази дейност. Само най-дребните производители се самоосигуряват. Това са тези хора, които са в абсолютно неравностойно положение.

Неслучайно досега имаше такава разлика в осигурителната тежест при дребните селскостопански производители и останалите самоосигуряващи се граждани”, обясни Върбанов, цитиран от Фокус. Според него за тези хора ще има по-сериозни последствия, защото има предложение всички, които не се осигуряват, да бъдат лишени от европейска подкрепа и субсидии.
 
Следващата седмица Асоциацията на земеделските производители в България ще свика Национален съвет, на който ще бъде взета обща позиция по въпроса. В тази връзка Върбанов посочи още, че МЗХ трябва да направи обследване кои ще бъдат засегнатите и колкото ще бъдат те. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!