Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България в интервю за Фермер.БГ относно очакванията на земеделските производители от новия министър на земеделието Десислава Танева
 
Г-н Върбанов, как оценявате избора на г-жа Десислава Танева за министър на земеделието и храните?
Оценявам избора като доста добро попадение. Най-доброто попадение от гледна точка на това, че Десислава Танева добре познава проблемите на сектора. В два парламента е била в Комисията по земеделието, като в управлението на ГЕРБ бе и председател на комисията. Запозната е с проблематиката и от практиката, което е изключително важно, според мене. Така, че смятам, че е един подготвен човек и се надявам, че въпреки че е много тежко положението, тя да ес справи.
 
Кои са, според вас, най-неотложните въпроси, с които трябва да се заеме министър Танева?
Всички задачи са важни, но на първо време трябва да се отговори на забележките, които са дадени от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони. Трябва да се решават и текущите проблеми, които засягат животновъдството. Много е важно е да се извадят няколко стратегически приоритета, които разбира се не траба да останат само на книга, а просто да се следват.
 
Кои или какви личности според вас трябват да са влязат в политическия кабинет на земеделското министерство?
Не съм аз човекът, който трябва да кадрува. Според мене, на г-жа Танева трябва да се даде възможност сама да избере своя екип. Най-важното е хората, които влязат, да бъдат просто един отбор. Нека не се правят и компромиси.
 
Вие като бивш министър на земеделието, какъв съвет бихте дали на г-жа Танева?
Най-лесно е да се дават съвети. В нашата страна всеки разбира от всичко и дава съвети. Съветът, който бих и дал обаче е да си остане все така земна както досега и да има винаги едно наум, защото сега много хора ще ходят да и засвидетелстват благоразположение и да и дават различни съвети, по различни въпроси. Така че е важно тя да не се дели от своето мнение и да следва принципите си.
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!