Нестабилното време ще провокира появата на някои гъбични болести по посевите и ще се наложи допълнително третиране с растително-защитни препарати, прогнозира в интервю за Фармер.БГ Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Очакванията на Върбанов са през 2014 г. пазарът на зърно да е по-различен, заради събитията в Украйна и проливните дъждове в Румъния.



Г-н Върбанов, каква информация имате от членовете на АЗПБ – има ли пропаднали площи от дъждовете?
Засега на територията на цялата страна няма проблем със сериозно стопанско значение. Разбира се, веднага трябва да се изключат от общата картина отделни стопанства – особено в Северозападна България, които пострадаха сериозно от проливните дъждове. Тепърва предстои да се правят анализи, защото нестабилното време продължава. Едва след спирането на дъждовете ще се правят по-обстойни огледи, но в такава ситуация има определени предпоставки за появата на някои гъбични болести. В този смисъл, земеделските производители трябва да подходят по-внимателно към посевите. При всички случаи ще се наложи да се похарчат повече пари за ново третиране на посевите с растително-защитни препарати.

 

Как ще се това отрази на икономически баланс за стопанската 2014 г. в контекста на прогнозите цената на зърното да остане на нивата от миналата година?
Наистина прогнозите са, че изкупните цени на зърното, реколта 2014 няма да се различават от цените през 2013 г. Аз, обаче, имам по-различно очакване. Според мен, няма как събитията, които се случват в Украйна, да не окажат влияние на пазара на зърно. Освен това има и още един фактор, който ще повлияе на цените през тази година – говоря за потопите в Румъния. И двете държави са сред мощните износителки на зърно и няма как да не се получи рефлексия върху пазара като цяло.

 

В дискусия за влиянието на ОСП 2014-2020 върху аграрния сектор в България заявихте, че зелените плащания няма да помогнат на животновъдството. Аргументирайте се.
Възможностите за стабилизиране на сектор Животновъдство само със зелени плащания са отдавна изчерпани. Ще повторя, че единственият начин за съживяване на животновъдството в България е наливането на пари в сектора. Говоря за пари, с които съвсем целенасочено да се подкрепи животновъдството. Зелените плащания са само косвена подкрепа, която определено няма да стигне до всички животновъди. Тези фермери, които реално ползват сега пасища и гледат животни, ще имат някаква подкрепа чрез зелените плащания. Но не трябва да забравяме, че големите ферми не отглеждат животните пасищно – фермерите, например, които се занимават с интензивно животновъдство и отглеждат крави и овце за мляко, не ги пускат на паша. Става въпрос за по-напреднали технологии, които отдавна се прилагат в развитите държави. Затова, според мен, пасищата трябва да останат за по-малките фермери и за животновъдите, които работят в месодайно направление.

 

Сагата със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи приключи. Очаквано ли беше за Вас?
Определено не съм очаквал да се случат някакви промени, познавайки добре начина на работа на НС. От друга страна, основната тема на целия този дебат беше някак безсмислена – 5 години не са нито много, нито малко, те просто не вършат никаква работа. Причината е много проста – този, който е искал да си купи българска земеделска земя, вече го е направил.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!