Венцислав Върбанов оглави преди дни Асоциацията на земеделските производители в България. Върбанов ще ръководи АЗПБ за срок от 3 години, като представлява организацията и управлява текущата й дейност. „Оценявам гласуваното ми доверие, но съм наясно със сериозните отговорности и ангажиментите, които ми предстоят. Убеден съм, че обединение като АЗПБ може да представлява и защитава интересите на българските фермери компетентно и аргументирано“, заяви в ексклузивно интервю за Фермер.БГ Венцислав Върбанов.

 

- Г-н Върбанов, как приехте да оглавите Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)?
- Винаги съм следял работата на неправителствените организации в земеделския сектор. След като ми предложиха поста си дадох сметка, че мога да бъда полезен с познанията и контактите, които имам, а и с визията ми за развитие на земеделието в България. Така приех да бъда номиниран и бях избран за председател на АЗПБ.

 

- Кои са най-големите предизвикателства, според Вас, на този пост?
- Едно от най-големите предизвикателства е това, че влизаме в нов програмен период. Много е важно в началото на периода, когато се изготвят всички нормативни документи и се прави цялостна стратегия за развитието на агросектора за 7-годишен период, неправителствените организации да имат силно присъствие при взимането на решенията и да участват при формирането на политиките.

 

Венцислав Върбанов - интервю - видео

 

- Предвиждате ли промени в работата на АЗПБ и кои са най-важните от тях?
- Сигурно ще има промени – всеки ръководител има свой стил на работа. Много е важно, според мен, освен АЗПБ да се разшири, да направим така, че да привлечем много повече хора в организационния живот на Асоциацията. Така че амбицията е да се разширим, да се отворим към различни браншове, и не на последно място да разширим регионалното си представителство. В момента имаме 2 регионални офиса – във Варна и в Ямбол. Имаме намерение да открием офиси и в други градове на страната, за да имаме по-добро регионално представителство – Плевен, Стара Загора, Пловдив и други градове. Търсят ни земеделски производители от региони като Кюстендил и Благоевград, например, където няма никаква организираност между фермерите. Затова ще обърнем повече внимание на тези региони, защото там има много малки и средни фермери и трябва да ги привлечем, за да се чуе и тяхната позиция и да бъдем полезни.

 

- Предвиждате ли съвместни инициативи с неправителствени организации от аграрния сектор от други европейски страни?
- АЗПБ има много добри контакти в Европа и досега е работено с аналогични организации от целия ЕС. И на предстоящата втора Национална среща на земеделските производители ще имаме представителство на най-високо ниво от най-голямата европейска организация на фермерите Копа-Коджека. Целта ни е да привлечем и останалите аграрни НПО в България и да си отвоюваме членство в тези европейски структури. Многократно сме имали покани, но досега високият членски внос ни е въздържал. Смятам, че ако обединим усилията си и си подадем ръка – АЗПБ, НАЗ, животновъдните организации, можем заедно да участваме пълноценно в работата на Копа-Коджека, включително и да влияем при формирането на политиката в аграрния сектор.

 

- Смятате ли, че е възможно всички браншови организации от аграрния сектор в България да се обединят?
- Не виждам какво може да ни дели. Не е въпрос на възможност, обединението е въпрос на необходимост. Ако всички работим в една посока, а не се държим като орел, рак и щука, ще можем да отстояваме позициите си както пред политическата власт, така и пред институциите. Когато сме разделени, когато всеки се опитва да дърпа чергата към себе си, няма как да се получат нещата. Това показва слабост. Според мен, времето на противопоставянето отмина и трябва да се търси обща позиция по националните приоритети на аграрния сектор. Трябва да има няколко национални приоритета, по които ние, като неправителствени организации, да имаме обща позиция и да я отстояваме. В много от страните, следвали път като този на България, има национални приоритети, има приемственост и в крайна сметка по-добри резултати от тези в България.

 

- Говорейки за политика, Вие тъгувате ли по политиката?
- Не. Смятам, че в момента тук мога да бъда по-полезен. Сам съм взел решение да се оттегля от активна политическа дейност и да се заема с ново предизвикателство. Смятам, че ако НПО могат да формулират добре позициите си, могат да оказват влияние и да станат съпричастни във формирането на политиките в отделните сектори на земеделието.

 

- Започвате амбициозно мандата си. Какво ще се промени за Вас в личен план и за какво няма да ви стига времето?
- За мен лично нещо няма да се промени. Няма да се промени и ритъмът ми на живот. Аз и досега съм в активна дейност, но наистина този пост е свързан с много срещи, много време, което трябва да се отделя, за да се чуят повече хора, но в крайна сметка всичко е въпрос на организация.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!