В момента българският пазар на свинско месо е в поредна криза, тъй като цените за първи път започнаха да се сриват още по време на Новогодишните празници. Това доведе няколко месеца след Нова година ние да работим „на червено“, под себестойност. В момента имаме малък позитивен тренд, но не можем да прогнозираме докога ще продължи той“, анализира пазарът на свинско месо у нас Венцислав Славов, управител на една от най-големите свиневъдни компании у нас и член на УС на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. 

По думите му причина за подобно явление на пазара на свинско месо е сериозната епизоотична обстановка в Европа.

Главният виновник за тази ситуация е това, което се случи в Германия – шапът, който беше открит. Вследствие на огнището беше затворен английският пазар за прасета от Германия, а Германия все още е водещ производител в Европа на свине и всички тези прасета, които не се реализираха от забраната в Англия, останаха на европейския пазар и Германия буквално заля пазара на свинско месо“, каза още Славов. 

Кланиците – необходимост за развитие на свиневъдството

В първите месеци на годината, когато традиционно цените на месото падат,  свиневъдите са работили на загуба и чак сега се забелязва лека позитивна тенденция, но все още несигурна. 

Много е важно как ще се развие летният туристически сезон на Балканския полуостров. Това води след себе си до повишена консумация на свинско месо и нашите очаквания са цената отново да отиде на малко по-добри и по-задоволителни нива за нас като производители“, каза още управителят на „Аякс груп“.

В момента цената на свинското месо живо тегло е 2,50 лв. без ДДС, като за сравнение Славов посочи, че в края на 2024 г. тя е била между 3 и 3,20 лв. 

Все още имаме завишени разходи по отношение на изхранване, суровини, актуализираме заплати, спрямо нуждата от по-качествен трудов ресурс“, добави Венцислав Славов. 

Компанията в момента разполага с около 13 хил. свине-майки и произвежда около 400 хил. угоени свине на година. 80% от произведеното месо се реализира в България и развива позиции на румънския пазар, разказа още Венцислав Славов.


 

Подкрепете независимата журналистика