Животновъдството е основен поминък за фермерите от девинското село Осиково. Кметът на селото Велин Палигоров е категоричен, че в тяхното землище заболяване от Син език няма.

 

„Над 1 200 овце се отглеждат на територията на село Осиково. Стопаните тук отглеждат и много крави. И в двата сектора сме с най-много отглеждани животни в област Смолян“, сподели за Фермер.БГ Велин Палигоров.

 

По думите му стадата се отглеждат в няколко ферми, които отговарят на всички европейски изисквания. „При нас проблеми със заболявания по животните няма. Още при първите съобщения за огнища на Син език всички фермери са информирани и спазват стриктно мерките за недопускане на заболяването.

 

Трудно е, разбира се, през лятото животните да не излизат на паша, но това е мярка, която трябва да бъде стриктно изпълнявана, за да бъдат опазени животните“, заяви още Палигоров. По думите му, проблемът със заболяването Син език е много сериозно и най-потърпевши ще бъдат фермерите, защото много трудно ще бъде възстановяването на стадата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!