До дни ще стане ясно дали производителите на оранжерийни зеленчуци ще излязат на протести с искане за по-високи субсидии в новия програмен период по схемата за обвързано подпомагане на оранжерийни зеленчуци. Решението ще се вземе на извънредно заседание на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, съобщи за Фермер.БГ Велин Георгиев от ръководството на асоциацията, който е и един от най-големите производители на оранжерийна продукция в България в района на Петрич.  
[news]
Както стана ясно оранжерийните производители са недоволни от субсидиите за обвързана подкрепа, които трябва да получават от 2015 година. Според представителите на БАБОП субсидиите за обвързано подпомагане за производителите на оранжерийни зеленчуци са редуцирани "задкулисно". Изпратената за нотифициране в ЕК към 01 август ставката по схемата "Оранжерийно зеленчукопроизводсто" е трикратно намалена, спрямо обявената ставка в Комисията по земеделие в средата на месец декември – а именно от 1459 лв./дка на 545 лв./дка. 
 
През миналата година за качество оранжерийните производители са получили повече пари, категоричен е Велин Георгиев. „Ако сметнете 500 дка по 500 лв/дка са 250 000 лв/дка. Когато средствата за качествени плодове и зеленчуци първата година бяха 15 млн. лв, ние получихме около 1 200 000 лв. Втората година получихме 600 000, а сега получихме 300 000 лв. С новата обвързана подкрепа, субсидията ще е още по ниска, изчислява Георгиев. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!