Двугодишен проект има за цел да привлече в агросектора сезонни работници, живеещи извън пределите на страните от ЕС, информира farminguk.com.

В Полша намериха решение на липсата на работна ръка

Сега работещите емигранти в страните, които не влизат в ЕС, ще могат да работят в британските ферми в продължение на 6 месеца, гласи новата пилотна схема, обявена от правителството.

2500 души извън пределите на ЕС ще могат всяка година без проблем да влизат във Великобритания, заяви министърът на вътрешните работи Саджид Джавид.

Производството на плодове и горски плодове във Великобритания рязко е нараснало – със 130% за последните 20 години. Но в сектора се наблюдава катастрофално намаляване на броя на сезонните работници, което се дължи в известна степен на проблема с получаването на виза и строгите правила на миграционната политика.

Изследване на NFU показа, че през септември 2017 г. стопанствата са се сблъскали с почти 30% дефицит на работна ръка. Макар правителството на Великобритания постоянно да заявява, че предпочита да види отрасъла като „авангард на следващата земеделска революция, най-достъпната технология за производство на горски плодове е да се наемат хора или самите фермери да се занимават с примитивен труд, събирайки плодовете ръчно.

За да окаже подкрепа на сектора, правителството стартира пилотна програма, която ще влиза в действие по време на пика на събиране на плодове и горски плодове.

Хората извън ЕС, които искат да работят в овощарството във Великобритания, трябва да са на поне 18 години към датата на подаване на своето заявление.

Програмата стартира от пролетта на 2019 г. и ще трае до края на декември 2020 г.

Овощните градини и плантациите с горски плодове заемат едва 2% от територията на Великобритания, но произвеждат 19% от цялата земеделска продукция. През 2016 г. производството на плодове и зеленчуци внесе в британската икономика 2 млрд. лири.