Излизането на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне веднага, за да могат да се предотвратят допълнителни сътресения на пазара. Това заявиха фермери, членове на Eвропейският комитет на земеделските организации (Copa-Cogeca), цитирани от EurActiv.
 
Анализаторите прогнозират, че напускането на Обединеното кралство ще окаже допълнителен натиск върху новите, неутвърдени селскостопански пазари в ЕС.
 
Приблизително 22,4 милиарда евро са преките плащания за британските фермери, които са предвидени за периода 2014-2020 г. в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това е в допълнение към 5,2 милиарда евро, предоставени по Програмата за развитие на селските райони на ОСП.
 
4,8 милиарда евро от преките плащания ще бъдат използвани за зелени мерки. Въз основа на стълба за развитие на селските райони, 4 милиарда евро от бюджета на ЕС и 5,5 млрд евро от националните помощи, ще бъдат използвани за агроекологични мерки. 
 
Определеният бюджет по ОСП е сложен въпрос за всички страни, но в момента, селскостопански отношенията на Великобритания с ЕС са напълно зависими от бъдещите дискусии между Лондон и Брюксел.
 
Европейските земеделски производители се надяват на бързото излиза на Великобритания от границите на ЕС.
 
Съюзът на европейските фермери Копа-Коджека описва Brexit като "тъжен ден" за земеделските производители от ЕС и Великобритания. "Ключовият момент за нас ще бъде да се избегне по-нататъшно разрушаване на европейския земеделски пазар, като се има предвид значението на икономическите връзки отвъд Ламанша и текущата криза на земеделския пазар. От решаващо значение е да се запази пазарна устойчивост", заяви генералният секретар на организацията, Пека Песонен.
 
"Повече от половината износ на храни и напитки от Великобритания в момента отива на общия европейски пазар. Обединеното кралство също е голям експортен пазар за храни и напитки от други държави-членки, които предоставят на европейските потребители добър, разнообразен избор на качествена продукция. Ние ще работим усилено, за да се гарантира, че фермерите в ЕС и Обединеното кралство не са тези, които ще плащат цената за международната политика и въздействието върху търговията е сведена до минимум. Очаква се преговорите за напускане да приключат в рамките на две години, както са определени в Лисабонския договор“, допълни той.
 
Земеделските стопани в ЕС и Великобритания не трябва да плащат цената за международната политика, подчерта той, като посочва, че въздействието върху търговията трябва да бъде сведено до минимум.
 
На въпроса на EurActiv, ако процесът Brexit трябва да започне веднага, Песонен сподели: "Като първична реакция, ние от Copa-Cogeca сме склонни да се съгласим, че този процес трябва да започне сега, за да се намали допълнително пазарната несигурност и нестабилност в идните месеци. Очакваме отговорът на ЕС тази седмица, след което ще обсъдим проблематиката помежду ни.“
 
След гласуването за Brexit, еврокомисарът Фил Хоган, обясни, че съжалява, но уважава решението на британския народ да напусне EС.
 
„Повтарям призива на президента Жан-Клод Юнкер за бързи и решителни преговори, в съответствие с член 50, в интерес на двете страни. От съществено значение е да предприемем важните стъпки, за да се внесе яснота и стабилност на блока от 27 държави, възможно най-бързо“, подчерта комисарят. 
 
През месец януари, Хоган, бе предупредил британските фермери за евентуален Brexit, като тогава подчерта, че това ще повлияе неблагоприятно върху британските фермери.