По-възрастните фермери във Великобритания ще получат финансов стимул, за да се пенсионират. За целта правителството стартира схема, която е натоварена със задачата да постигне няколко неща – поколенческо обновление и стимулиране на зелените земеделски практики. Възрастните фермери може да получат еднократно плащане в размер от 50 000 до 100 000 паунда в зависимост от размера на стопанството им, информира Би Би Си.

Време е за годжи бери и да се завърнеш в бащината къща

Според министъра на околната среда Джордж Юстис някои възрастни земеделци са неподатливи на новите „зелени“ методи на производство.

В момента по старата система на ЕС земеделските производители получават безвъзмездни средства, базирани главно на количеството земя, която обработват. Така средно един фермер получава около 21 000 британски лири безвъзмездни средства - въпреки че тези, които притежават големи количества земя, като например кралицата, получават повече от половин милион лири всяка година.

Юстис допълва, че системата за отпускане на безвъзмездни средства на ЕС насърчава някои земеделски производители в страната да "избягват поемането на рискове" и да държат земята си, за да събират субсидията. Оттук и нуждата от помощ за по-възрастните фермери да продължат напред.

По време на Оксфордската земеделска конференция по-рано тази година министърът на околната среда заяви, че някои ветерани фермери "стоят на пътя на промяната" и се придържат към държавни субсидии.

Според Юстис новите участници са в основата на всяка жизнена индустрия и земеделието не прави изключение.
Почти четирима от всеки десетима фермери във Великобритания са на възраст над 65 години. Средната възраст на заетите в земеделието е 59 години. Местна земеделска асоциация потърси мнението на 360 фермери и установи, че три четвърти от тях се интересуват сериозно от предложената схема за пенсиониране.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Последни данни: 85% от земеделската земя се управлява от шепа стопанства

Фермери „събуждат“ стари български сортове

Какво ново в преходния период на ОСП за овцевъди и козевъди?