Правителството спешно трябва да осигури чартърни полети, с които да докара сезонни работници от Източна Европа за прибиране на реколтата от ранни плодове и зеленчуци във Великобритания. В противен случай има опасност тя да изгние на полето. Това предупредиха водещи земеделски организации и агенции за набиране на персонал на Острова, пише "Обзървър".

Опустошителна липса на кадри в земеделието - кои са най-потърпевшите в ЕС?

Някои големи ферми вече изпращат частни полети, с които превозват работна ръка от източноевропейските държави. Страната обаче се нуждае от 90 000 души, които да се включат с помощ в земеделието и са необходими държавнически действия, които да осигурят повече полети в усложнената заради епидемичната обстановка ситуация.

Повечето страни, на които селскостопанския сектор във Великобритания разчита за приток на сезонни работници, сега са със затворени граници и спрени полети. В България все още е разрешено движението на земеделска работна ръка, тъй като тя се смята за ключова в страната, пише изданието. Полетите тук обаче също са спрени и затова правителството на Острова трябва да осигури чартъри, ако иска да превози работници от България.

Един час полет струва около 10 000 британски лири, изчисляват източници на британската медия. С 229 души на борда, това са около 45 000 евро от София до Лондон или около 250 евро на човек.

Някои ферми едва оцеляваха още преди кризата с коронавируса COVID-19 да удари страната. Свиването на пазара на работна ръка, което беше комбинация от Брекзит и бума във вътрешната икономика на държавите от Източна Европа, намали броя на сезонните работници, пристигащи от тези държави.

Заради недостига на хора, част от фермите вече са затворили. А допълнителните усложнения в момента ще довършат друга част от стопанствата. Очаква се прибирането на аспержите и бобовите култури да започне след броени седмици. Застрашени са реколтата от краставици, домати, ягоди, малини.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Миналата година, 98% от събирачите на меки плодове са пристигнали от други държави, основно от България и Румъния. Сега браншовите организации се надяват да запълнят липсата им с хора от сектора на ресторантьорството и хотелиерството. Те отново разчитат на младите от Източна Европа, които вече работят в този бранш на Острова. Сдруженията на земеделците са започнали активно търсене на хора, свързвайки се с агенции, набиращи персонал за ресторанти и хотели.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да преживеете пандемията, ако сте зеленчукопроизводител

Въвеждат ли квоти за мляко в ЕС?

Германия забрани влизане на сезонни работници и от България