През 2015 г. Световната здравна организация (СЗО) включи преработеното червено месо в списъка на канцерогенните продукти, а необработеното месо (като пържоли) – в списъка с потенциалните канцерогени. Въпреки това жителите на икономически благоденстващите страни, в това число и Великобритания, продължават да консумират месни продукти в количества, които значително превишават препоръките на СЗО. Това води не само до влошаване на статистиката за онкологични заболявания, но и на тази за сърдечно-съдовите, както и диабета, информира piginfo.ru. 

Консумацията на свинско месо се е удвоила през последните десет години

Учени от университета Оксфорд пресметнаха как ще се промени цената на месото и месните продукти, ако подобно на тютюневите изделия, те бъдат обложени с „данък грях“.

От разчетите става ясно, че за покриването на издръжките в национален мащаб за лечение на болести, провокирани от прекомерната консумация на червено месо, пържоли и др., те трябва да бъдат обложени с данък 20%. Най-вредното преработено червено месо на свой ред трябва да бъде с данък в размер на 110% от стойността му.

Този данък предсказуемо ще провокира протест в обществото, тъй като става дума за рязко постъпване на едни от най-популярните продукти на пазара.

От друга страна, въвеждането на този „данък грях“ ще намали потреблението на потенциално вредния продукт, което ще доведе до по-добро здравословно състояние на нацията, а получените постъпления в бюджета ще бъдат насочени към медицината, се казва в заключенията на изследователите от Оксфорд.