От догодина правителството на Великобритания планира да увеличи четирикратно годишната квота за наемане на сезонни земеделски работници от страни извън Европейския съюз (ЕС), пише Sunday Telegraph.

Назрява криза за кадри в земеделието

В момента 2500 души извън страните членки имат право да работят временно в стопанствата на Острова всяка година. Според самите фермери този брой е крайно недостатъчен, затова от следващата година вероятно ще нарасне на 10 хиляди.

Друга голяма част от рабoтниците в британските стопанства идват от по-бедните част на ЕС, които все още не са изправени пред квота. След Brexit обаче има опасност недостигът на работна ръка в сектора да се задълбочи.

„Нашата имиграционна система трябва да отразява нуждите на селскостопанския сектор, а разширяването и продължаването на схемата за сезонни работници ще бъде важна част от това“, заяви земеделският министър Тереза Вилие.

Разширяването ще бъде официално обявено като част от кампанията на Консервативната партия в хода на националните избори на 12 декември, посочва изданието.