Запасите от лук британско производство на практика са изчерпани. Страната има продукция за още 3-4 седмици. В очакване на новия сезон вносителите вече са вкарали в страната лук от няколко страни, пише FreshPlaza.

Бобова култура на върха – коя е тя?

Ограничени са доставките на кромид лук, а също и на червен лук, казва Тим Елкобм от British Growers и допълва – Но в магазините има лук от страните от Южното полукълбо, такива като Южна Африка, Чили, Аржентина,  а също така новозеландски и австралийски лук. Предлага се и египетски.

Цените са високи в сравнение с други години, но на пазара на дребно това не е така забележимо. На пазара на едро всичко изглежда иначе: цените са се покачили с 96% в сравнение с миналата година. Понякога търговците взимат инициативата в свои ръце и има случаи, когато повишават цените.

Засяването на новата реколта тази година върви по-бързо, сравнено с година по-рано, когато „Звярът от Изтока“ (студеният антициклон Хартмут), задържа сроковете на сеитба.

Много производители садяха в края на април миналата година, а сега повечето земеделци вече са приключили преди деня, в която стартираха сеитбата през 2018 г., спомня си специалистът.

Елкомб се вълнува от отсъствието на дъжд.

През последните 12 месеца бяхме свидетели на сухо време. Някои производители вече поливат насажденията. Ситуацията е различна по региони. Сега започват първите топли дни и е още рано да се прогнозира.