Великден и Гергьовден дават старт на извънредните проверки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). По време на празниците ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“.
 
 
Инспекторите от БАБХ ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) както и на боите за яйца.
 
 
При инспекциите в производствените обекти ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни.
 
По време на проверките в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите ще гледат за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа), както и за наличие на документи за произход и безопасност. 
 
 
Ще се извършват проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водения регистър от собственика или управителя на пазара.
 
Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.