„За първа година наблюдаваме празни класове. Не изцяло, но вместо 30-40 зърна, в класовете има по 10-15 зърна. Затова не очакваме добивите от пшеница, които имахме миналата година, както и това, което обещаваха посевите преди засушаването и дъждовете“, сподели с Агри.БГ Велика Стоилкова, председател на земеделската кооперация "Нива" в силистренското село Иширково. 

Четете още: Берачите на череши искат до 80 ст./кг, изкупната цена е между 1.30 и 1,50 лв./кг

 

Както в цялата страна и там есенниците първоначално са силно засегнати от сушата, а в последствие падналите дъждове са осигурили необходимата влага. Но тъй като валежите са продължили около 15 дни по време на цъфтежа, на места посевите не са опрашени. Затова в Иширково очакват нормална реколта, но не се надяват да достигнат 700-800 кг/дка. 

Заради голямата влага се е наложило да повишат разходите и да се прави второ пръскане срещу болести. 

Опитната агрономка, която успешно ръководи най-голямата земеделска кооперация в България, се притеснява и за цените на зърнените продукти. През последните години те се търгуват на много ниски нива, заради променените пазари след войната в Украйна. Очакванията ѝ все пак са за по-високи цени от 2023 г., но те няма да бъдат достатъчни, за да покрият себестойността. 

Сметката сочи, че е необходимо добивите от пшеницата да бъдат над 600 кг/дка, а цената да надхвърля 400 лв./т, за да се вържат сметките на стопаните. 

 

Вече втора година в сеитбооборота на стопанството не влиза рапицата, защото по време на сеитба е много сухо. „Културата е много хубава и добър предшественик, но в последните години заради голямата суша буквално сеем в пепелта“, казва още Стоилкова.

 

Четете още: Производители: Череши има, но пазар няма

 

Кооперацията да отглежда 1 500 дка люцерна, около 200 дка фасул, както и около 1000 дка тикви, които са добър предшественик. Отглеждат се също така четири вида трайни насаждения – кайсии, череши, праскови и сливи. 
От пролетните култури на кооперативните ниви са заложени царевица и слънчоглед.