В дългосрочен план съществува опасност да отмре вековният модел на земеделския семеен бизнес на независимите фермери. На това мнение са анализатори от DZ Bank. 

На дъното сме по биоплощи, но пък с рекорден растеж

Експертите разглеждат като пример случващото се в Германия. Според анализи за периода до 2040 г. броят на фермите в страната ще намалее с повече от 50%, пише farmer.pl. 

От сегашните 267 000 стопанства ще останат само около 100 000. В същото време средният размер на фермата ще се увеличи значително. 

Германските експерти очакват, че в бъдеще германското земеделие ще формира големи, капиталоемки и икономически организирани селскостопански компании, които ще използват най-новите технологии.

Колкото до икономическата и техническата структурна реконструкция, при нея не се очакват промени. По-скоро авторите предполагат, че общите условия в селското стопанство ще бъдат силен стимул за развитие.

Управлението на селскостопанско предприятие все повече прилича на управлението на индустриално предприятие.

В тази насока дигитализацията е един от най-важните фактори за промяна

Анализаторите от DZ Bank са убедени, че биологичното земеделие набира значимост поради промяната в хранителните навици и изискванията за опазване на околната среда.

Следователно те смятат, че дългосрочните перспективи за биофермерите с оглед оцеляването на фермите са по-добри, отколкото за конвенционалните фермери.