След като излезе Наръчника за кандидатстване за директни плащания за Кампания 2023 в коментари читатели на Агри.БГ повдигнаха няколко въпроса, които ние зададохме към Министерството на земеделието. 

Ето и първият от тях. 

Въпрос: В Наредба № 4, обнародвана в брой 30 на Държавен вестник, е записано, че подаването на документи за директни плащания е до 5 юни без санкции и до 30 юни със санкции. 

Но в публикувания Наръчник пише, че периодът за подаване на заявления през настоящата година е до 30 юни 2023 г. 

Сред фермерите се породи объркване коя е финалната дата, в която могат да се подават заявления за Кампанията и реално до коя дата се подават заявления без санкции. 

Ето какво ни отговориха от Министерството на земеделието: 

“За Кампания 2023 земеделските стопани могат да подават и редактират заявления за подпомагане с директни плащания в срок до 5 юни 2023 г. 

В периода от 6 до 30 юни 2023 г. земеделските стопани също могат да подават  заявления за подпомагане, като такова подаване води до намаление от 1% за всеки работен ден на сумата, на която кандидатът за подпомагане би имал право, но не повече от 10%. 

Посоченият в Наръчника срок 30 юни 2023 г. е крайният  срок за подаване на заявления за подпомагане за Кампания 2023.”

Относно санкциите или т.нар. намалени плащания, директорът на дирекция “Директни плащания” Аделина Стоянова даде и допълнителни разяснения. 

“Трябва ясно да разграничим два момента. 

В периода на извършване на мониторинг - от приключване на кампанията за подаване на заявления (30 юни - бел. ред.) до 1 октомври, когато фермерите ще имат възможност да правят редакция и корекции на вече подадени заявления, това е период, за действия, за които на  фермерите няма да бъдат налагани санкции”, каза Стоянова. 

До 1 октомври стопаните ще могат да оттеглят парцели, ще могат да правят корекция на култури или ще могат да оттеглят цели интервенции без това да им носи някаква санкция. 

Ако обаче има неспазване на ДЗЕС, тогава какво се предвижда? 
“Регламентът предвижда хоризонтално налагане на намаление на плащанията в размер на 3% върху общото заявление, като дава възможност държавите членки да проявят гъвкавост и ние сме се възползвали от това”, обясни Стоянова. 

По думите когато се прилага системата за мониторинг на площ, както ще се процедира у нас, може да се използав дерогация и самото намаляване на плащанията, т.е. санкциите, ще бъде не 3, а 2%.

“Ние използваме всички механизми и цялата гъвкавост, която позволява Регламентът, там където има възможност да неналожим намаление на плащанията или ако ще наложим такова, то да бъде в минимален размер”, обобщи Стоянова. 

Редица стопани ни потърсиха обезпокоени относно неработещи функции в Системата за електронно управление (СЕУ). 

От министерството ни отговориха така: “Системата за електронни услуги (СЕУ) е в процес на разработка, която изисква технологично време. Индивидуалните справки в СЕУ работят.

Успоредно в ИСАК и СЕУ се разработват функционалности на системите, като поетапно, според това коя функционалност е разработена и тествана, се пускат и за потребителите.”