Министерството на земеделието се движи по план с изготвянето на трите SWOT анализа за агросектора у нас, които би трябвало да внесат повече яснота в цялата картина. След неуспешни опити те да бъдат направени от външни консултанти, задачата беше възложена на три научни института. 

Обсъждат SWOT анализа за развитието на селските райони в петък

„В миналото SWOT анализите бяха правени на база на обществени поръчки и бяха изготвени от консултантски фирми, които по мое мнение нямаха необходимия легитимен капацитет за разработване на тези SWOT анализи. Затова за настоящата подготовка за следващия програмен период успяхме да внедрим и да работим съвместно с нашите водещи университети, тъй като тяхното становище се приема и от ЕК за обективно, легитимно и безпристрастно“, коментира преди време за Агри.БГ Васил Грудев – изпълнителен директор на ДФЗ.

През лятото на 2019 г. първи се представи Институтът по аграрна икономика в София, който изготви Анализ на състоянието на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Техният доклад е от над 400 страници и разглежда сектора по браншове.

Първият SWOT анализ за състоянието на селското стопанство е качен на страницата на Министерството на земеделието. 

В началото на декември бе представен вторият SWOT анализ – този за околна среда и климат. Той е изготвен от Аграрния университет в Пловдив. На общественото обсъждане бяха засегнати темите за изменението на климата и новите еко-схеми за земеделските производители, които всяка страна членка има ангажимента да създаде. 

Към момента вторият SWOT анализ на климата е свален от страницата на ресорното министерство. От там ни увериха, че все още се нанасят взетите под внимание бележки на бранша и отново ще бъде качен в най-скоро време.

Ето че стигнахме до третия анализ – Социално-икономическия SWOT анализ на развитието на селските райони. Той ще бъде представен в петък, 24 януари, в сградата на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Това ще се случи в присъствието на министъра на земеделието Десислава Танева.

„Целта на SWOT анализа за развитието на селските райони е да подпомогне дефинирането на основните проблеми, потребности и  възможности за развитие на селските райони“, съобщават от агроведомството. 

Проектът на третия SWOT анализ на селските райони е достъпен на сайта на Министерството на земеделието. 

Какво следва от тук нататък. След като и трите SWOT анализа са окончателно готови, върху тях ще стъпи разработването на следващия стратегически документ – Идентифициране на потребностите във връзка с прилагането на ОСП в следващия програмен период 2021-2027. Едва след това ще можем да преминем към изготвяне на стратегическия си план.

„Формалното представяне на стратегическия план на България е планирано за април 2021 г., а неформалното – за 2020 г. ЕК ще покани всички държави членки най-късно до декември 2020 г. да предадат своите формални предложения“, каза преди време за Агри.БГ Марио Милушев – директор на дирекция „Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ“ към Европейската комисия.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg