В платформата “Всичко за овцете” ще намерите всичко, което ви интересува за овцевъдството и преработката на овче мляко и месо. Проектът е дело на оперативна група от България, която разработва национална уеб базирана платформа за обединяване на ресурси и знания, както и създава място за обмен на опит между различни заинтересовани страни от овцевъдния сектор, съобщи EIP-Agri.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Информацията, която може да бъде открита в платформата е многообразна - от индивидуални истории на фермери за преодоляване на предизвикателствата до научни изследвания върху породите овце и възможности за финансиране и информация за законодателството.

“Тази наша дейност е свързана със системата AKIS, като гарантира, че знанията са равномерно разпространени сред овцевъдите, както и сред студентите, изследователите, потребители и инвеститори в цяла България”, каза Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която е и координатор на проекта.

Проектът идентифицира два основни проблема в овцевъдния сектор в България. Това са липсата на информация, която да достига лесно до фермерите. Вторият пък е свързан с дългите вериги на доставки, които увеличават посредническите разходи и намаляват доходите на фермите. Това може да бъде доста демотивиращо за овцевъдите, които се стремят да повишат стандарта си на живот. Ето защо целта на платформата „Всичко за овцете“ е да увеличи достъпа до знания и ресурси, за да подобри производителността и конкурентоспособността на фермите и да предостави решения на общи проблеми, съчетавайки научен и практически подход.

IT компания разработва уеб платформата и обучава екипа на проекта как да публикува данни в системата. Екипът събира и организира информацията по достъпен и логичен начин, така че да може лесно да бъде намирана от потребителите.

Основната част на платформата се състои от информация за породите овце, популацията и разпространението на овцевъдството в България. Това включва качеството на различните породи, качеството на суровините и използването им в индустрията, новини и препоръки относно храненето на животните, доенето, иновациите, превенцията на заболяванията.

Платформата съдържа още списъци с ресурси, фирми и институции, свързани с овцевъдството и свързаните производствени процеси. В платформата може да откриете още интерактивна карта, показваща разпределението на породите по региони, цени на стоки и суровини, информация за климата и т.н.

„Използвайки тази платформа, овцевъдите и другите потребители могат да се поучат от най-добрите практики, да научат за най-новите изследвания, да разберат правни проблеми. Те ще бъдат по-добре запознати с възможностите за финансиране и подкрепа в сектора. Искаме като цяло да подобрим овцевъдството, устойчивостта и конкурентоспособността на фермите, да увеличим достъпа до иновации, да повишим качеството на продуктите и да позволим на фермерите да намалят разходите си”, обяснява Симеон Караколев.

Разработката на платформата вече е финализирана и в момента е в тестови период.